Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst
De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

Aankomende donderdag 25 april gaat het initiatief ‘Meet me at RMTnext’ van start. Met dit initiatief worden er een aantal keer per jaar avondactiviteiten georganiseerd die aansluiten bij tentoonstellingen in het museum. Zo zijn er workshops, rondleidingen en presentaties door kunstenaars en sprekers. Ook is er een dj die draait in het museumcafé.

Volgens projectleider Julia Wolters hebben veel jongeren tijdens de museumnacht ontdekt wat de schoonheid van kunst is. “Zodra ze binnen zijn, ontdekken ze hoe leuk het eigenlijk is en dat je geen kennis van kunst nodig hebt om te genieten.”

Gevoel van eenzaamheid

Tijdens en na de coronapandemie bleek dat veel jongeren moeite hebben met eenzaamheid, stelt projectleider Julia Wolters. “En zelfs nu blijft het uitdagend om nieuwe connecties te maken in het digitale tijdperk.” Met het initiatief moeten jongeren weer met elkaar in contact komen door samen deel te nemen aan de activiteiten in het museum of door met elkaar te spreken over kunst die zij hebben gezien. Daarbij moet het museum dus de ontmoetingsplaats zijn.

Aanmelden

Jongeren die graag mee willen doen kunnen zich aanmelden via de website van het Rijksmuseum Twenthe. Jongeren worden aan elkaar gekoppeld en gestimuleerd met elkaar in contact te komen door sets met gesprekskaarten, vragen over kunst in de zaal of algemene onderwerpen.

De tentoonstellingen hebben betrekking op de jongeren. Ze gaan over maatschappelijke vraagstukken die ‘ook in hun leven spelen’. Ook wil het museum de drempel voor een museumbezoek verlagen, door jongeren tot en met 17 jaar en studenten uit de regio gratis toegang te verlenen.

08 mei '24 (10:40)

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Het instituut spreekt van "een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst". De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

08 mei '24 ( 9:20)

Serie over Marianne Vaatstra: 'Akelig actueel'

Regisseur Michiel van Erp en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama Een van ons gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

08 mei '24 ( 9:06)

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

08 mei '24 ( 8:42)

KRO-NCRV maakt documentaire en podcast over impact MH17-ramp

KRO-NCRV komt binnenkort met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17. Onder meer demissionair premier Mark Rutte heeft aan de serie meegewerkt, maakte de omroep woensdag bekend.

07 mei '24 ( 8:52)

Al 50.000 kaarten verkocht voor Mamma Mia! The Party

Met nog bijna vijf maanden tot aan de première van Mamma Mia! The Party in de Schiecentrale in Rotterdam zijn er al 50.000 kaarten voor de show verkocht.

07 mei '24 ( 8:42)

Boek Joe Speedboot gratis verspreid voor Heel Nederland Leest

De bestseller Joe Speedboot wordt de hele maand november gratis verspreid om het lezen te bevorderen. De roman van Tommy Wieringa is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gekozen als het centrale boek van de 19e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest, een actie om mensen samen te brengen door hetzelfde boek te lezen.

06 mei '24 (14:43)

Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

In het Noord-Hollandse Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 vermist is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken voor haar en voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die veel aandacht heeft besteed aan haar verdwijning. Dat meldt de gemeente maandag.

06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.

02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.