Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’
Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

Landen die meededen aan het onderzoek waren Nederland, Duitsland, Ierland, Spanje, Portugal, Zweden en Denemarken. Het rapport kwantificeert de bodemberoerende visserij binnen mariene Natura 2000-gebieden, die bedoeld zijn voor de bescherming van de zeebodem en soorten.

‘Nederlandse zeebodem onvoldoende beschermd’

Er zijn tien mariene natuurgebieden in Nederland die een beschermde status hebben. Ondanks deze status is slechts vijf procent van de Nederlandse Noordzee gesloten voor bodemberoerende visserij. In het Noordzeeakkoord zijn afspraken gemaakt tussen overheid, vissers en natuurorganisaties om de zeebodem beter te beschermen. In 2023 moet 15 procent van aangewezen beschermde gebieden gesloten zijn voor bodemberoerende visserij.

Volgens Serena Rivero, mariene ecoloog bij Stichting De Noordzee, benadrukken de resultaten de urgentie van het Noordzeeakkoord: “Maar ook de noodzaak om nu echt te beginnen met uitfaseren van bodemberoerende visserij in beschermde gebieden om dat doel daadwerkelijk te halen.”

Bodemrust ook in belang van visserij

Bodemberoerende visserij is een vismethode waarbij één of meerdere boten visnetten over de zeebodem slepen om vis zoals tong, schol en garnalen te vangen. De methode verstoort de natuur op de zeebodem van de beschermde gebieden, wat resulteert in verlies van biodiversiteit, aantasting van belangrijke leefgebieden van (kwetsbare) soorten en de vrijlating van opgeslagen koolstof in de zeebodem.

Visserij en andere menselijke activiteiten zoals scheepvaart en energiewinning zijn belangrijke drukfactoren op de Noordzeenatuur, die volgens Stichting De Noordzee al in een slechte staat verkeerd. “Om al deze activiteiten op een verantwoorde manier mogelijk te maken is betere bescherming van de natuur nodig.”

Foto: "Noordzee" door Geert Schneider

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.

13 mei '24 ( 8:56)

Nooit eerder begon de lente vroeger dan dit jaar

Nog nooit eerder is de lente vroeger begonnen dan dit jaar. De gemiddelde temperatuur over februari, maart en april is uitgekomen op 9,3 graden. Niet eerder in de afgelopen ruim driehonderd jaar was het zo warm. Het was hiermee zo'n 4 graden warmer dan het gemiddelde van vijftig jaar geleden, meldt de website Nature Today.

10 mei '24 (13:00)

Wandelnet en ANWB willen Nationale Boerenlandpadenregeling

Waar denk je aan voor een wandeling ergens in de buitenlucht? Juist, het bos. Heerlijk wandelen onder een bladerdek, over bospaden en langs heide. Steeds meer mensen ontdekken de pracht van de natuur. En dat is heel fijn, maar zorgt ook voor een tekort aan recreatieve ruimte in het land. Er is daarentegen nog een uitstekend gebied om een wandeling te maken: randen van – akkers, weilanden en polders. Wandelnet en de ANWB willen deze plekken duidelijker op de kaart zetten. Daarom zetten zij zich in voor een Nationale Boerenlandpadenregeling, meldt Wandelnet. 

10 mei '24 (12:41)

Zuid-Holland investeert in extra bos voor twee recreatiegebieden

Op verschillende plekken binnen de recreatiegebieden Brielse Meer en Bernisse komt er een nieuw bos bij. In totaal gaat het om de aanleg van 34 hectare extra bos – een oppervlakte van ongeveer 50 voetbalvelden. Daarmee wil de provincie een bijdrage leveren aan een gevarieerde leefomgeving en voldoende ruimte om te recreëren, meldt de provincie.

08 mei '24 (14:00)

‘Steeds meer mensen willen een natuurcursus volgen’

Een natuurcursus volgen lijkt steeds populairder te worden. IVN Natuureducatie constateert een toename van het aantal aanmeldingen voor groene lessen, zoals voor de Natuurgidsenopleiding van de natuurorganisatie. Ook is er meer behoefte aan ‘instapcursussen’. Daar speelt IVN op in door een nieuwe natuurcursus ‘Leer de basis’ in het leven te roepen. Dat meldt IVN Natuureducatie.

08 mei '24 (12:23)

Elfstedenwandeltocht van start: vijf dagen wandelen door Friesland

Als je de route niet kunt schaatsen, dan gaan we toch gezellig wandelen met elkaar? In de vroegte van de dinsdagochtend begonnen de bijna 850 deelnemers aan de lange wandeltocht langs de elf Friese steden, meldt Omroep Friesland. 

07 mei '24 (13:14)

Zo maak je gemakkelijk en snel een natuurgebiedje in jouw eigen tuin

Wat is er mooier dan ontwaken op een zonnige lentedag met het gefluit van vrolijke vogeltjes in de achtertuin? De lente is weer begonnen, dus wordt het weer tijd voor de natuur om haar pracht en praal te laten zien. En dat kan ook in jouw tuin. Maar die moet dan wel de flora en fauna aanspreken. In dit artikel geven wij jou een aantal tips om jouw tuin dier- en natuurvriendelijk in te richten. Een natuurlijke tuin is niet alleen een mooi voor jou, maar je helpt de natuur hier ook nog eens een handje mee.