Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 3 min
location_on [xx]km
Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart
Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

Coördinator Astrid van Maarseveen is niet vrolijk gestemd. Zij stelt dat de educatieve tuin ophoudt met bestaan als de subsidie ook stopt. “Dan moeten wij de prijzen zo omhoog gooien dat je op je klompen kan aanvoelen dat bezoekers niet meer komen.”

Alle leeftijden

In de Verkeerstuin kunnen niet alleen kinderen verkeersregels leren. Ook is het een plek voor mensen om te oefenen met hulpmiddelen of voor scootmobiellessen. Aan het begin van het jaar werd duidelijk dat de gemeente geen subsidie gaat verstrekken vanaf 1 januari 2025. Dat zou betekenen dat de Verkeerstuin aan het einde van dit jaar moet sluiten.

Daarom is de Verkeerstuin gestart met een petitie, die inmiddels al zo’n zeshonderd keer in ondertekend. Hiermee wil de organisatie aan de gemeente laten zien dat ‘dit een fout is die ze maken’. Vooral het maatschappelijk aspect van de Verkeerstuin vindt de organisatie belangrijk. Ook is er eerder een crowdfunding opgezet om geld op te halen.

Sceptisch

Ondanks de acties is Van Maarseveen sceptisch. Ze stelt dat het wel goed gaat met de Verkeerstuin, maar het hoofd niet boven water kan houden zonder de subsidie. En of die beslissing wordt teruggedraaid, dat moet blijken. “Maar wij gaan er alles aan doen om de Verkeerstuin open te houden.”

Afbeelding ter illustratie

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.

13 mei '24 ( 8:56)

Nooit eerder begon de lente vroeger dan dit jaar

Nog nooit eerder is de lente vroeger begonnen dan dit jaar. De gemiddelde temperatuur over februari, maart en april is uitgekomen op 9,3 graden. Niet eerder in de afgelopen ruim driehonderd jaar was het zo warm. Het was hiermee zo'n 4 graden warmer dan het gemiddelde van vijftig jaar geleden, meldt de website Nature Today.

10 mei '24 (13:00)

Wandelnet en ANWB willen Nationale Boerenlandpadenregeling

Waar denk je aan voor een wandeling ergens in de buitenlucht? Juist, het bos. Heerlijk wandelen onder een bladerdek, over bospaden en langs heide. Steeds meer mensen ontdekken de pracht van de natuur. En dat is heel fijn, maar zorgt ook voor een tekort aan recreatieve ruimte in het land. Er is daarentegen nog een uitstekend gebied om een wandeling te maken: randen van – akkers, weilanden en polders. Wandelnet en de ANWB willen deze plekken duidelijker op de kaart zetten. Daarom zetten zij zich in voor een Nationale Boerenlandpadenregeling, meldt Wandelnet. 

10 mei '24 (12:41)

Zuid-Holland investeert in extra bos voor twee recreatiegebieden

Op verschillende plekken binnen de recreatiegebieden Brielse Meer en Bernisse komt er een nieuw bos bij. In totaal gaat het om de aanleg van 34 hectare extra bos – een oppervlakte van ongeveer 50 voetbalvelden. Daarmee wil de provincie een bijdrage leveren aan een gevarieerde leefomgeving en voldoende ruimte om te recreëren, meldt de provincie.

08 mei '24 (14:00)

‘Steeds meer mensen willen een natuurcursus volgen’

Een natuurcursus volgen lijkt steeds populairder te worden. IVN Natuureducatie constateert een toename van het aantal aanmeldingen voor groene lessen, zoals voor de Natuurgidsenopleiding van de natuurorganisatie. Ook is er meer behoefte aan ‘instapcursussen’. Daar speelt IVN op in door een nieuwe natuurcursus ‘Leer de basis’ in het leven te roepen. Dat meldt IVN Natuureducatie.