Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria
Tijdens de testreizen kijken onafhankelijke onderzoekers ingehuurd door het Rijk hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. De vraag is bijvoorbeeld of de reizigers zich aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden. De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele bevindingen van de eerste testvakantie "kunnen worden meegenomen", aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Er was veel belangstelling voor de eerste proefreis. Voor 189 plaatsen hadden zich 25.000 mensen aangemeld. De vakantiegangers moeten voorafgaand aan de reis een negatieve PCR-test of iets vergelijkbaars laten zien, plus een negatieve sneltest. Bij thuiskomst moet dat nog eens, en moeten zij in thuisquarantaine.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke 'pilotreizen' ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus.
Als de virussituatie in Nederland of in het land van bestemming de reis toch niet toestaat, wordt de vakantie volgens het ministerie geschrapt. Dat gebeurde ook met een geplande proefreis naar Curaçao, omdat het eiland middenin een zware fase van de uitbraak zit.
De vakanties worden georganiseerd door het kabinet in samenwerking met de reisbranche, die de kosten voor de testen betaalt. De staat betaalt het 46.000 euro kostende onderzoek, de vakantiegangers voor de vakantie zelf.
Door: ANP