Oud-postkantoor hartje Rotterdam gaat onderdak bieden aan hotel en horeca

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
Het iconische postkantoor stond meer dan tien jaar leeg. Maar het rijksmonument uit 1923 wordt in 2025 Post Rotterdam. Een voor iedereen toegankelijke locatie met vijfsterrenhotel, winkels, cafés, restaurants en een woontoren.
Het aangezicht van het oude postkantoor blijft en is aan alle kanten te bezoeken, ook vanaf het Rodezand. De centrale hal is verbonden met het achterterrein dat wordt omgebouwd tot een tweede hal en daarop komt de 155 meter hoge woontoren met 305 appartementen.
 
Het gebouw op deze prominente plek wordt weer een plek waar overdag en ’s avonds altijd wat te beleven is. Rotterdammers, dagjesmensen, winkeliers, toeristen en voorbijgangers, kunnen elkaar hier 24 uur per dag ontmoeten. In het hart van het centrum aan de Coolsingel naast het Stadhuis.
 

De sloopwerkzaamheden in volle gang

 
De vleugel van het oude postkantoor aan de Rodezand wordt er voorzichtig uitgeknipt. Om zoveel mogelijk trillings- en geluidsoverlast te voorkomen gebruiken de vakmensen knip- en vergruistechnieken in plaats van het traditionele hakken. Alleen deze vleugel wordt verwijderd, het overige deel van het monument wordt gerenoveerd. De sloopwerkzaamheden duren tot januari 2022.
 

Terug in de tijd

 
Het gebouw werd ontworpen door Gustav Cornelis Bremer en is tussen 1915 en 1923 gebouwd. Ongeveer in dezelfde tijd werd ook het Rotterdamse stadhuis gebouwd. Het postkantoor is met het stadhuis en het beursgebouw één van de drie gebouwen aan de Coolsingel die de Duitse bombardementen heeft doorstaan. Sinds 2000 is het postkantoor een rijksmonument. Vanaf 2007 werd naar een andere bestemming voor het gebouw gezocht.
 

Meer informatie

 
Benieuwd naar de ontwikkeling van het postkantoor? Ga dan naar de pagina plannen Postkantoor. Daar lees je hoe de plannen voor Post Rotterdam tot stand zijn gekomen en treft u een lijst met veelgestelde vragen.
 
Architectenbureau ODA New York is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw. Het Nederlandse Architectenbureau Braaksma & Roos heeft de plannen voor de renovatie van het postkantoor gemaakt.
 
Door: Nationale Recreatiegids