Oude boot vaart nieuwe veerdienst in Amsterdam

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De laatste van de Nieuwendammerbootjes, de IJveer XIV uit 1930 is terug in Amsterdam, en gaat ingezet worden op de veerdiensten en andere vaartochten van Rederij Navigo. De afgelopen decennia heeft het voormalige IJveer in het Rotterdams Havengebied gevaren als partyschip Diane. Het schip krijgt weer haar oorspronkelijke naam IJveer XIV terug en zal naast de veerdiensten op het IJmeer ook regelmatig op het IJ te zien zijn. Dit meldt Rederij Navigo.   

IJveer 14  

De IJveer XIV is gebouwd in 1930 bij scheepswerf Verschure & Co (Bouwnummer 139) in Amsterdam Noord. De zogeheten “Nieuwendammerbootjes” (IJveer VIII t/m XIV) onderhielden lijndiensten van CS naar Tuindorp Oostzaan, Nieuwendam en Schellingwoude tot de komst van de IJtunnel eind jaren ’60. De XIV is samen met de XI en de XII in 1948 met ca 5 meter verlengd. In de jaren ’70 en ’80 zijn nog meer aanpassingen gedaan, waaronder nog een verlenging met 8 meter. Wij hopen de komende tijd een aantal uiterlijke kenmerken aan te passen om de oorspronkelijke contour en kleur weer zichtbaar te maken, maar we staan natuurlijk ook te popelen om snel te gaan varen met onze nieuwe aanwinst! 

Nieuwe veerdiensten 

Wij zijn supertrots dat het in de huidige omstandigheden lukt om verder uit te breiden. Dit durven we vooral aan door het enthousiasme dat we terugkrijgen van onze gasten aan boord, ook de afgelopen twee moeilijke jaren. Maar ook omdat we de overname realiseren door crowdfunding in ons netwerk. We starten begin april met de veerdienst naar Pampus en het Muiderslot.

De komende tijd voegen we (historische) informatie over de “XIV” toe aan onze websites: www.veerdienstamsterdam.nl en www.navigoamsterdam.nl
Meer weten? Neem contact op via 020-4278888 of info@navigoamsterdam.nl 

Door: Nationale Recreatiegids