Landgoed Klein Jagtlust heeft plannen voor horeca

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Nabij het Friese Oranjewoud ligt het historische pand Huize Klein Jachtlust. De corona-epidieme heeft flink ingehakt op de financiële gezondheid van het landgoed. Om dit te compenseren heeft de eigenaar een initiatief ingediend om het terrein en de historische locatie te gebruiken voor horeca en bedrijvigheid. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

Klein Jagtlust 

Het gebied van in totaal zo'n 7 hectare valt onder de status Rijksmonument. Het huidige landhuis werd in 1855 voltooid en geeft nog steeds een historische indruk. In de negentiende eeuw werden er allerlei concerten en voorstellingen gehouden. Daarnaast werd het pand toen gebruikt voor de scholing van jonge heren. Deze wortels met het verleden laten volgens de huidige eigenaar het potentieel van Klein Jagtlust zien. 

Visie 

De eigenaar diende een ontwikkelingsvisie in bij de gemeente Heereveen. Hierin stelde hij bijvoorbeeld een centrale conferentieruimte voor die groepen kunnen afhuren om te vergaderen. Op de begane grond van het stenen Koetshuis zou de mogelijkheid bestaan om een café of een restaurant te bouwen. Verder is het pand voorzien van een spraakmakende siertuin en een riante parkeerplaats. Het beheer van de aansluitende moestuinen zullen tevens worden ingezet voor mogelijke stageplekken. 

De gemeente heeft het plan in deze huidige vorm toegang gegeven. Dit komt vooral omdat de eigenaar geen beroep doet op gemeentelijke kassen maar de verbouwing en de exploitatie voor zijn eigen rekening neemt. Bezoek deze website voor meer informatie over Klein Jagtlust. 

Door: Nationale Recreatiegids