Schepen bruine vloot gekeurd in Delfzijl

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
In Delfzijl liggen momenteel twee grote schepen uit de bruine vloot om gekeurd te worden. Afgelopen jaar werd een deel van de historische zeilschepen aan de ketting gelegd omdat certificaten niet in orde waren. Dit bleek uit een groot onderzoek dat was opgezet na enkele dodelijke ongelukken op de schepen. Dit meldt RTV Noord. 

Eind augustus kwam een 12-jarig meisje om het leven op zo'n schip doordat een giek afbrak. In 2019 verongelukte een medewerker van een scheepswerf tijdens de voorbereiding op een keuring door het afbreken van een houten mast. Vervolgens werden alle certificaten van de schepen in de vloot, zo'n 400 zeilschepen, gecontroleerd. Een groot aantal werd vervolgens verboden nog te varen tot de zaken op orde waren. 

Strenger

Volgens Herman van Lindschoten is men strenger geworden. Er zijn nieuwe regels gekomen: keurmeesters kijken wat nauwer, zodat de gasten die meevaren ook veilig weer aan land komen. De schippers nemen ook meer eigen verantwoordelijkheid. Zo zijn er meerdere keuringsinstanties opgericht. Er is een Bureau Zeilvaart gekomen en een Zeevaartschool die er op gericht zijn dat er veilig gevaren kan worden. 

Door: Nationale Recreatiegids