Prinsenhof in Delft investeert 38 miljoen in nieuw ontwerp

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Er is een ontwerp gemaakt voor het nieuwe Prinsenhof, met daarin Museum Prinsenhof Delft. In het ontwerp wordt het museum beter toegankelijk, duurzaam en krijgt het een nieuwe entree. Dit meldt Pretwerk.

In het voorgestelde ontwerp krijgt het museum een nieuwe, centrale entree in de Prinsentuin, in lijn met de toekomstvisie. Met deze nieuwe toegang zien de bezoekers het monumentale complex veel beter dan nu. Het museum is straks veel beter toegankelijk, ook voor mensen met een fysieke beperking. In de binnentuin is tegen de gevel een trappenhuis met lift ontworpen, die alle verdiepingen in het gebouw verbindt.

Beter klimaat

Onderdeel van het plan is het verbeteren van het binnenklimaat. De tentoonstellingsruimten krijgen een hoogwaardig museumklimaat. De overige ruimten krijgen een goed verblijfsklimaat. Het verbeterde binnenklimaat garandeert in de toekomst tentoonstellingen met bruiklenen van hoge kwaliteit.

Duurzaam

Een ander belangrijk aspect is de verbeterde duurzaamheid. Het monumentale complex wordt waar mogelijk geïsoleerd, de installaties worden verduurzaamd en er wordt gebruik gemaakt van duurzame bronnen. Zo wordt het gebouw gasloos en komen er warmtepompen. Materialen die bij de verbouwing vrijkomen, worden zoveel mogelijkheid hergebruikt.

Financiering

De kosten zijn geraamd op € 38 miljoen euro. De gemeente Delft stelt € 18 miljoen euro beschikbaar om het monument in goede staat te brengen en voor het nageslacht te bewaren. De familie Vlek schenkt € 10 miljoen euro om de museale functie van het Prinsenhof te garanderen. De overige financiering moet uit aanvullende fondsen en subsidies komen.

Door: Nationale Recreatiegids