Horecavergunning voor vakantiepark Peter Gillis lijkt definitief onbereikbaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De aanvraag voor een horecavergunning voor vakantiepark Slot Cranendonk van Peter Gillis lijkt van de baan te zijn. Er zou een ‘ernstig gevaar’ zijn dat Gillis de vergunning gaat gebruiken ‘voor criminele activiteiten’. Daarnaast is er meer kritiek op andere vakantieparken, meldt de Stentor.

Voorlopig blijft de brasserie op het park dicht voor bezoekers, maar het vakantiepark zelf is open. Gezien de gemeentelijke regels zijn aangepast in de gemeente Cranendonck is het voor Gillis extra spannend. Door deze wijziging moet Gillis ook een exploitatievergunning hebben voor het runnen van het gehele vakantiepark. Er is een kleine kans dat hij deze krijgt, omdat hij telkens zakt voor een integriteitsonderzoek.

De gemeente laten weten dat per 1 december vorig jaar in de APV van de gemeente Cranendonck is meegenomen dat voor de exploitatie van onder andere campings en recreatieparken een vergunning nodig is. Daar moet ook Gillis aan voldoen en moet dus een vergunning aanvragen.

Bibob-toets

Om een vergunningsaanvraag te doorlopen moet een ondernemer ook een zogeheten Bibob-toets afleggen. Hierin wordt gekeken naar een mogelijk risico dat de ondernemer de vergunning gaat misbruiken voor witwassen of andere criminele zaken. De uitkomst hiervan bij Gillis is wel te raden. Steeds is hij gezakt voor deze toets. Zijn park in Valkenburg kon zelfs helemaal niet open, want hij kon geen exploitatievergunning krijgen. De argumentatie hiervoor blijft onbekend. Wel is duidelijk dat de gemeente genoeg heeft gehad van de ondernemer die volgens hen stelselmatig de regel overtreedt.

In totaal willen vijf gemeenten een vergunning eisen voor de Gillis-parken. Dat zou kunnen betekenen dat vijf van zijn parken moeten sluiten. Twee andere campings in Lommel staan al op de tocht. Ook wil het stadsbestuur Gillis daar zo snel mogelijk weg hebben en hebben hem gedagvaard.

Terras open

Ondanks de aankondiging van de burgemeester een jaar geleden dat Gillis geen vergunning zou krijgen, bleef het gewoon mogelijk om een drankje te drinken op het terras van Brasserie ’t Slot. Dat terras zou regelmatig vol zitten.

Door: Nationale Recreatiegids