Zeeuwse vakantieparken scoren beter dan landelijk gemiddelde

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Was je nog van plan om een eigen vakantiepark te beginnen, dan wordt je aangeraden om te kijken naar een locatie in Zeeland. Het blijkt dat de accommodaties in de zuidelijke provincie gezonder zijn dan in de rest van het land. In andere provincies zijn er tientallen te vinden die hun rol als verblijf voor toeristen aan het verliezen zijn, meldt PZC.

Verouderde vakantieparken zijn een flinke zorg voor veel provincies. Ze staan er vervallen bij en worden vaak gebuikt voor illegale bewoning door mensen die geen ‘gewone’ woning kunnen vinden. Daarbij gaat het vaak om kwetsbare mensen. Ook ontwikkelen hier zich allerlei criminele activiteiten door het gebrek aan toezicht.

In Zeeland zijn naar schatting vijf van de 223 vakantieparken ‘niet-vitaal’. Ter vergelijking: in Brabant krijgen 68 van de 199 parken deze kwalificatie, in Drenthe 80 van de 400 en in Overijssel 85 van de 327.

Dat blijkt uit een brief die de minister van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin is wel een kanttekening geplaats dat het om ‘grove schattingen’ gaat en elke provincie zijn eigen afweging moet maken of een vakantiepark ‘vitaal’ is of niet.

Hoge vraag toerisme

Het is geen verrassing voor Diana Korteweg-Maris van het Kenniscentrum Kusttoerisme. Zij stelt dat de toeristische vraag erg hoog is in Zeeland. Daarom is het voor uitbaters van de parken niet nodig om de woningen voor iets anders dan toerisme te gebruiken.

Om de omvang van het probleem in kaart te brengen heeft het kabinet de provincies gevraagd om te inventariseren hoeveel ‘ongezonde’ vakantieparken de provincies tellen en wat en vooruitzichten zijn. Er zijn meerdere ministeries betrokken bij de aanpak van de problematiek.