Landal bevestigt diefstal persoonsgegevens van gasten tijdens datalek

Door Nationale Recreatiegids
4 min

Begin juni was Landal Greenparks erachter gekomen dat internetcriminelen toegang hadden gekregen tot de contactgegevens van zo’n 12.000 gasten. Aanvankelijk wist de organisatie niet of de criminelen deze toegang hadden gebruikt, maar Landal had voor de zekerheid de server uitgeschakeld en hebben vervolgens hun gasten geïnformeerd over de aanval. Uiteindelijk is gebleken dat de gegevens toch gestolen zijn. Dit meldt Landal.

In juni werd het bekend dat ransomewaregroep Clop al sinds 2021 toegang heeft tot miljarden wereldwijde identiteitsgegevens van bedrijven die aangesloten waren op MOVEit-servers, een applicatie waar organisaties vertrouwelijke informatie kunnen opslaan. De Nederlandse autoriteiten hadden dan ook een waarschuwing voor een mogelijke datalek gepubliceerd.

Landal

Ook Landal Greenparks maakt gebruik van deze software. De organisatie had de aanval gesignaleerd, waarna zij de betreffende server uitschakelden en opnieuw hebben opgebouwd zodat criminelen geen toegang meer hebben. Landal had voor de zekerheid contact opgenomen met Autoriteit Persoonsgegevens en hun gasten.

In hun e-mail stond, "omdat we na onderzoek niet kunnen uitsluiten dat de internetcriminelen daadwerkelijk persoonsgegevens hebben buitgemaakt, brengen wij je hiervan op de hoogte. Wij betreuren dit incident ten zeerste, het incident is inmiddels opgelost en bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld als mogelijke datalek", zo laat de e-mail van Landal weten. "We betreuren het incident, helaas ligt dit beveiligingsrisico buiten onze invloedsfeer."

Uitslag onderzoek

Na verder onderzoek blijkt dat hackers de gegevens van 12.000 mensen hebben gestolen. De informatie bestaat mogelijk uit namen, geboortedatum, geslacht, adresgegevens en e-mailadres buitgemaakt, zegt Landal Greenparks in hun e-mail aan gasten. “We hebben gelukkig goed gehandeld door alle betrokkenen tijdig te informeren zodat ze de gevolgen van wat er nu gebeurt voor kunnen zijn.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch