Deze week staat NPO Radio 1-bus bij camping Ursemmerhof voor ‘verroompottisering’

Door Nationale Recreatiegids
5 min
NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) staat deze week met hun gele bus bij camping Ursemmerhof in Ursem. Daar gaan presentatoren Jo van Egmond, Ajouad El Miloudi en verslaggever Mirthe van der Drift spreken over de ‘verroompottisering’. Dat meldt NTR.

Veel Nederlandse kampeerplaatsen moeten de laatste jaren plaatsmaken voor luxe huisjesparken, waar duurzaamheid het magische woord is. Voor ondernemers kan het een lucratieve bezigheid zijn. Wel gaat het vaak ten koste van de trouwe campingbewoners met vaste standplaatsen. Vaak moeten zij de weg vrijmaken voor de nieuwbouw op het terrein. Wordt hierdoor recreatie steeds minder toegankelijk voor de gewone man?

Ook bij camping Ursemmerhof vindt deze verandering plaats. De camping wordt bebouwd met nieuwe, luxe vakantiehuisjes. De gemeente lijkt erg enthousiast over de plannen. De recreanten daarentegen minder. Zij ontvingen vorig jaar in september een huuropzegging en verenigden zich in de actiegroep DURF. Die groep heeft een advocaat in de arm genomen en de eigenaren gedagvaard. Het doel hiervan is om de huuropzetting van tafel te krijgen. Het park staat er somber bij: de kantine is gesloten, er is geen openbaar toilet meer aanwezig en ook de speeltuin staat er niet meer. De Ursemmerplas, naast de camping, staat er verlaten bij.

Verroompottisering

In 5 Dagen komen recreanten, omwonenden en belangstellenden bijeen om te spreken over de stand van recreatie in en rondom Ursem. Zo is vandaag Esther Limonard, voorzitter van actiegroep DURF, te gast bij 5 Dagen, om te spreken over de vereniging DURF. De volgende dag gaat het programma dieper in op de Ursemmerplas. Woensdag vertelt Bart Zomerdijk zijn verhaal. Die kampte met een burn-out en besloot een chaletje op de camping te kopen. Dat deed hij een week voor de huuropzegging. Op donderdag komt Nico Bakker spreken. Hij is de buurman van de camping en zwemt dagelijks in de Ursemmerplas. Vrijdag wordt het programma afgesloten met een bezoek van broers Wim en Robbie Zeijderveld, die gaan spreken over de camping door de jaren heen. Zij komen hier al van kinds af en kennen alle ins en outs van de camping en haar geschiedenis.

Luister naar 5 Dagen op NPO Radio 1 van 20.00 tot 20.30 uur.