Steeds meer mensen kiezen voor seizoensplek op camping

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Het is steeds meer in trek: niet voor een weekje naar je favoriete camping gaan, maar van het voorjaar tot het najaar. Het zijn zogenoemde seizoensplekken en deze winnen steeds meer aan populariteit in Nederland. Campingeigenaren staan daar echter niet altijd op te popelen. Die zien dat deze mensen doordeweeks weg zijn, en dan is ook de camping leeg. Dat meldt RTL Nieuws.

Arthur van Disseldorp, regiomanager bij Recron, een brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, ziet dat steeds meer mensen zoeken naar een seizoensplek op camping. Daarbij zoeken mensen vooral een plek dichtbij hun huis, zodat ze erheen kunnen wanneer zij willen. Van Disseldorp geeft aan dat sommige mensen zelfs op de fiets gaan. Die gaan dan alleen in de weekenden, stelt hij.

Corona

Deze ontwikkeling is begonnen tijdens de coronapandemie. Van Disseldorp zegt dat mensen sinds toen binnenlandse vakanties hebben herontdekt. Wel had hij verwacht dat deze trend na de coronacrisis weer zou afvlakken. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Van Disseldorp stelt dat er vooral in de bosprovincies, Limburg, Gelderland en Noord-Brabant, een sterke toename is in het gebruik van seizoensplaatsen.

Korte afstand

Het is praktisch wanneer je ook nog eens dicht bij huis zit. Zo kunnen mensen tussendoor snel de brievenbus legen of de tuin doen. Daarnaast stelt Van Disseldorp dat de kwaliteit van Nederlandse campings vaak hoog ligt. Daardoor is het vaak ook mogelijk voor campingbezoekers om vanaf de camping te werken.

Een seizoensplek is vaak toegankelijk vanaf Pasen tot de herfstvakantie. Maar de regiomanager ziet dat campingbeheerders hier ook op inspelen: die zetten meer huisjes neer.

Home sweet home

Niet alle campingeigenaren zitten te wachten op gasten die het hele seizoen blijven. Leone Brizee van camping ’t Kopske in het Brabantse Den Hout stelt dat hierdoor vaak een vaste groep mensen ontstaat op de camping. Andere bezoekers kunnen zich volgens haar buitengesloten voelen hierdoor. “En sommige mensen voelen zich te erg thuis. Die gaan zich dan met zaken bemoeien zoals wanneer het afval buiten moet worden gezet.”

Ook worden veel vaste plekken ingenomen door mensen die doordeweeks niet op de camping staan. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat zij aan het werk zijn. Sommige mensen gaan ook tussendoor nog op een ‘echte’ vakantie. Daardoor ontstaat de vrees er spookcampings ontstaan.

Geen plekken voor langere tijd

Daarom vindt Brizee dat campings geen plekken meer moeten verhuren voor een langere tijd. Bij haar camping zijn 8 van de 44 standplaatsen beschikbaar voor langetermijnverhuur. Voorafgaand maakt ze een selectie. Daarbij vraagt Brizee naar de planning van de bezoekers en of zij doordeweeks aanwezig zijn op de camping. “Het is soms veiliger om te kiezen voor mensen die je al kent, want met nieuwe mensen is het altijd wel een gok. Ik wil niet dat mijn camping ook een spookcamping wordt.”