Een vakantiepark bij Kraaijenbergse Plassen misschien toch een goed idee?

Door Nationale Recreatiegids
6 min
De laatste tijd is er veel ophef rond de plannen voor een nieuw vakantiepark aan de rand van de Kraaijenbergse Plassen. Een park met een ruime 500 huisjes en 400 ligplaatsen voor boten zorgen voor onrust onder de lokale bewoners. Die vinden dat het park er niet moet komen, vanwege de omvang en de mogelijke onrust die het park mee zou kunnen brengen. Maar niet iedereen is tegen de plannen. Zo vinden Erik Jansen van Visit Land van Cuijk en winkelier Assur Manders het wel een goed idee. Dat meldt Omroep Brabant.

Zorgen heeft Erik Jansen niet. Terwijl hij op een terras zit vertelt hij aan de verslaggever van OB dat het niet druk zal worden op de Kraaijenbergse wateren. Momenteel is het er rustig: er vaart zo nu en dan een zeil- of motorbootje langs.

Hij vindt dat het nieuwe park er moet komen. Zijn grootste argument is de leefbaarheid. Volgens Jansen zijn er de laatste tijd veel winkels gesloten in Cuijk. Die redden het niet alleen met de bewoners en hij denkt dat toeristen hier een positieve wending aan kunnen geven.

Ook Assur Manders hoopt hierop. Hij runt samen met zijn vrouw Via Canalla, een woon- en kookwinkel aan de Grotestraat in Cuijk. Het toerisme in Cuijk is ‘totaal niet ontwikkeld’ volgens Manders.

Plannen

Al meer dan twintig jaar zijn er plannen om een vakantiepark te bouwen aan de Kraaijenbergse Plassen. Vanwege die plannen heeft Manders geïnvesteerd in een winkel, met de hoop dat deze veel toeristen zou trekken. “Maar dat is nooit echt van de grond gekomen”, vertelt Manders.

Die toeristen zijn hard nodig volgens de winkelier. Hij doelt hiermee op de vergrijzing in het gebied en ook ziet hij de bevolking afnemen. De recreatiesector in het gebied lijdt hieronder volgens hem.

Positief gezind

Dat de plannen een luxe vakantiepark betreffen, is volgens Manders alleen maar positiever. Hij vreest ook niet voor onrust. De winkelier denkt dat het publiek dat het vakantiepark trekt geen overlast gaat veroorzaken. “Die gaan bijvoorbeeld naar het kasteel in Mill of gaan fietsen op de Mookerheide. Het wordt geen ‘feestcamping’ zoals in Renesse.”

Jansen voegt hier ook een aantal voordelen aan toe. Hij doelt hiermee op de extra toeristenbelasting. Ook zorgt toerisme volgens hem voor investeringen in het gebied, zoals fiets- en wandelpaden. Daar kan iedereen gebruik van maken.

Duitsland dichtbij

Jansen vindt het daarom een goed idee om een vakantiepark te bouwen naast de Kraaijenbergse Plassen. Volgens hem is dit ‘het mooiste gebied van Brabant’ en ligt het ook dicht bij de Duitse grens. Die geven gemiddeld anderhalf keer meer uit dan Nederlanders wanneer zij op vakantie gaan.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw van Waterpark Dommelsvoort van start gaat. Manders gaat hier niet meer van profiteren: zijn winkel is al verkocht.