Vakantiepark in Doornspijk met Oekraïense vluchtelingen wordt weer gebruikt voor recreatie

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Al anderhalf jaar wonen er zo’n vijftig vluchtelingen uit Oekraïne op vakantiepark Dennenrhode in Doornspijk. Daar hebben de particuliere huisjeseigenaren hun woningen ter beschikking gesteld voor de vluchtelingen. De gemeente betaalt hun onkosten. Het lijkt allemaal goed geregeld, maar toch gaat er vanaf volgend jaar een verandering plaatsvinden. De eigenaar wil het park vanaf 1 januari weer volledig gebruiken voor recreatie. Dus moet de gemeente Elburg druk op zoek naar nieuwe woonvesting voor de vluchtelingen. Dat meldt Omroep Gelderland.

In maart 2022 kwamen de eerste mensen uit Oekraïne die vluchtten voor de oorlog in hun land. Toen stelden de huisjeseigenaren hun huisjes direct beschikbaar voor opvang. Het aanspreekpunt op het vakantiepark werd Irene Zwaagman. Zij had contact met vluchtelingen, gemeente en eigenaren.

Dat verliep allemaal soepel. De gemeente nam contact op met Alex Huisman, de eigenaar van het vakantiepark, om toestemming te vragen voor tijdelijk opvang. Nu worden er zo’n vijftig Oekraïense vrouwen en kinderen opgevangen.

Twee jaar verder

Huisman geeft aan dat zij duidelijk hebben gemaakt dat het vakantiepark als tijdelijke opvang diende. Maar inmiddels is het bijna twee jaar later. “Het wordt tijd dat het park weer recreatief gebruikt kan worden”, zegt Huisman. “Daarom stoppen we per 1 januari.” Hij geeft aan dat de vluchtelingen soms voor overlast zorgen. Volgens de parkeigenaar blijven die bij het zwembad rondhangen, en ‘dat is toch anders dan als je normaal op vakantie gaat’.

Volgens Huisman moet het geen verrassing zijn voor de gemeente. Hij zegt dat er in oktober vorig jaar al contact is geweest met de gemeente. Toen is aangegeven dat zij op een gegeven moment de gemeente genoeg hebben geholpen. Huisman vindt dat de gemeente lang genoeg de tijd heeft gehad om naar een nieuwe locatie te zoeken.

De gemeente denkt hier toch anders over. Een woordvoerder zegt dat er wel ‘tussen neus en lippen’ is gecommuniceerd door het vakantiepark over de eindigheid van de opvang. Vervolgens heeft de gemeente in mei een gesprek met Huisman aangevraagd, om duidelijkheid te krijgen over de plannen. Toen kreeg de gemeente te horen dat het vakantiepark per 1 januari zich weer volledig gaat richten op recreatie. “Nu zijn we dus op zoek naar nieuwe woonruimte”, aldus de woordvoerder.

Weinig plek

Het vinden van een nieuwe opvanglocatie blijkt echter lastig. De woordvoerder verklaart dit door te stellen dat er weinig plek is in Elburg. Ze hebben wel een locatie op het oog, maar daar mag de woordvoerder nog niets over zeggen. Wel gaan zij hier na de zomer mee verder.

De gemeente verwijt Huisman niets. Het is zijn park, dus is het zijn volrecht om hiermee te doen wat hij wil. Zij spreken dan ook hun dankbaarheid uit dat Huisman voor deze periode zijn vakantiepark ter beschikking heeft gesteld. “Dat hij verder wil als vakantiepark, is zijn goed recht.”