Marcouch mocht horecavergunningen Vakantiepark Arnhem intrekken

Door ANP
5 min
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem mocht vorige maand de horecavergunningen van Oostappen Vakantiepark Arnhem met onmiddellijke ingang intrekken. De horeca op het vakantiepark van televisiebekendheid Peter Gillis blijft daarom voorlopig gesloten, hoewel de gevolgen voor de gasten op het park groot zijn. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. De raadsman van Gillis had gevraagd om het besluit van Marcouch te schorsen in afwachting van een rechtszaak die tegen het intrekken van de vergunningen is aangespannen.

In diverse gemeenten lopen onderzoeken naar de handel en wandel van Gillis en zijn horecavergunningen van zijn vakantieparken ingetrokken. Arnhem ligt ook al heel lang in de clinch met de parkeigenaar. Er is onder meer een Bibob-onderzoek ingesteld naar de achtergrond van eigenaar Gillis en het concern. Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) schreef in een advies aan de gemeente dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen worden gebruikt om "geld te benutten dat is verkregen uit gepleegde strafbare feiten". Gillis wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van belastingfraude.

Volgens het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter heeft een bezwaar tegen het intrekken van de vergunningen voor de snackbar en het restaurant geen redelijke kans van slagen. De burgemeester mag een horecavergunning intrekken als de integriteit in gevaar is en hij mocht op basis van het Bibob-advies tot die conclusie komen.

Annuleringen

De horecafaciliteiten op het park blijven dus voorlopig dicht nu er geen vergunningen zijn. Het park lapte dat in eerste instantie aan zijn laars en opende de voorzieningen toch gewoon. Toen Marcouch dat hoorde, stuurde hij handhavers naar het park, die proces-verbaal hebben opgemaakt. De site van Oostappen meldt nu dat de horeca door omstandigheden dicht is en dat naar een alternatief wordt gezocht. Volgens het concern regent het annuleringen.

Oostappen Vakantiegroep won woensdag wel een zaak tegen de gemeente Terneuzen bij de Raad van State. Terneuzen legde het concern in 2018 een dwangsom van 100.000 euro op voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten in vakantiehuisjes op Marina Beach bij het Zeeuwse dorpje Hoek. De hoogste bestuursrechter vindt het terecht dat de gemeente optrad tegen niet-recreatief verblijf in de huisjes, maar oordeelt ook dat Terneuzen te lang heeft gewacht met het innen van de dwangsom. Dat had binnen een jaar moeten gebeuren, aldus de rechter. De dwangsom hoeft daarom niet betaald te worden.