Nederlandse vakantiegangers hebben hun plannen ‘last minute’ vastgelegd

Door Marian van Reesch
2 min
Veel Nederlanders willen massaal ontsnappen van hun leventje en boeken last minute nog hun vakantie. Uit data van TrustDeals was er een piek aan Nederlanders die in juni nog hun vakantie aan het boeken waren voor de maanden juli en augustus. Zij maakten een analyse van het boekingsgedrag van de vakantiegangers. Hieruit kwam naar voren dat bijna veertig procent van de boekingen voor juli pas in juni was afgesloten. Daarnaast boekte 20 procent in juni voor de maand augustus. Dit meldt Hospitality Management.

"De grootste reden komt eigenlijk voort uit de coronaperiode. We wachten langer af uit angst voor annulering", zegt expert toerisme en vrije tijd Goof Lukken van de Breda University. “Daarnaast hebben we steeds meer te maken met noodweer, bosbranden en chaos op bijvoorbeeld Schiphol. Dit zijn allemaal factoren die ons beïnvloeden in het maken van keuzes. En hoe langer er wordt gewacht met boeken, hoe meer zekerheid.”

In eigen land

Wel kiezen veel Nederlanders ervoor om binnen de grenzen te blijven. Deze trend is ook te zien bij Duitse en Franse vakantiegangers, die de zomer in het eigen land vieren. “Het is opvallend, want eerder zagen we deze piek met binnenlandse tripjes vooral aan het einde van de zomer”, zegt Lukken. “Zeker als het weer nog zomers is, bijvoorbeeld in september. Dan kiezen veel Nederlanders vaak na de echte zomer nog voor een weekendje of een midweekje weg in eigen land.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch