Zuid-Holland wordt niet gedwongen permanente bewoning vakantieparken toe te staan

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Moet het mogelijk zijn voor mensen om permanent op een vakantiepark te wonen? Volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Wonen wil hierover in gesprek gaan met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Nieuwkoop. Toch stelt de minister dat hij van mening is dat de partijen hier samen uit moeten komen. Dat meldt het AD.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er de minister de provincie niet zal afdwingen de permanente bewoning van vakantieparken toe te staan, waar de gemeente Nieuwkoop op hoopt.

Kort geleden beantwoordde De Jonge schriftelijke vragen van JA21 over deze kwestie. Gemeente Nieuwkoop is al jaren bezig om permanente bewoning op vakantieparken zoals Zomerlust, Beau Rivage, Kromme Mijdrecht, Sans Souci en Dolce Vita in goede banen te leiden. De driehonderd woningen worden momenteel al praktisch permanent bewoond.

Geen handhaving

De provincie stelt dat het toestaan van permanente bewoning op vakantieparken betekent dat er een nieuwe woonlocatie in het buitengebied is. Daar zit de provincie niet op te wachten. Ook zegt Zuid-Holland dat zij dit niet gaan handhaven en leggen de verantwoordelijkheid hiervoor bij de gemeente Nieuwkoop. Ook na de reactie van De Jonge houdt de provincie vast aan haar standpunt.

De Jonge schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat de gemeenten het best zicht hebben op de vakantieparken. Ook stelt hij dat permanente bewoning niet overal gewenst is. Wel zet de minister zich in om parken te veranderen naar plekken voor permanente bewoning. Zuid-Holland geeft hierover aan dat er geen geschikte parken zijn in de provincie.

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de bewoners van de parken gaan binnenkort wederom proberen om de provincie te overtuigen haar gedachten te veranderen.