Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

Door Nationale Recreatiegids
4 min
De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

Mede-eigenaar van het vakantiepark, Hans Oonk, stelt dat de vraag van de gemeente Hof van Twente op het goede moment komt. Hij en zijn compagnons spreken zich hier over uit. Met de tijd en ruimte die zij de komende twee jaar hebben, kunnen de eigenaren goed nadenken wat zij willen doen met het park.

Vanaf 1 januari 2024 worden veertig Oekraïense gezinnen opgevangen in het park tussen Goor en Markelo. Er staan al een aantal chalets op het park en de komende maanden komen hier nog twintig bij.

De vraag of het park voor langer dan een jaar kan worden gebruikt, wordt goed ontvangen bij Oonk. Eerder nam hij al vijf gezinnen uit het oorlogsgebied op in zijn vakantiepark. Volgens Oonk verliep dit heel goed en heeft hij zelfs nog contact met een aantal van deze gezinnen.

Niet iedereen staat te springen om de vluchtelingen op te vangen in het vakantiepark. Een aantal buren hebben hun kritiek al uitgesproken. Dat is volgens Oonk begrijpelijk. Zij kunnen er immers niet veel aan doen. Daarom stuurde Oonk de omwonenden een bos bloemen.

Komende tijd geen toeristen

In december 2020, ten tijde van de coronapandemie, kochten Oonk en zijn compagnons het park. Zij hebben alle drie weinig geen ervaring met het hebben van een vakantiepark. Daarom is de tijd die zij nu krijgen zeer welkom. Het doel is om het park te verduurzamen, op te knappen en er een ‘mooi en kleinschalig’ vakantiepark van te maken.

De komende jaren zullen er dus geen toeristen op het vakantiepark verblijven. Dat is volgens Oonk ook geen goede combinatie met de opvang van vluchtelingen. Daarnaast wil hij een nieuw begin maken met het park wanneer deze weer gebruikt gaat worden voor recreatie.