Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

De zes parken bij Zevenhoven mogen niet ingezet worden voor permanente bewoning, ondanks het verzoek van de gemeente. Het bestuur van de provincie ziet er niets in om mensen hier te laten wonen, blijkt uit een brief aan Provinciale staten. Dit besluit heeft de provincie gemaakt onder andere op basis van de ligging van de parken. Die liggen namelijk buiten stads- en dorpsgebied. Daarnaast zou ook de herrie van luchtverkeer een rol spelen in de beslissing.

In een brief van de gemeente Nieuwkoop eerder deze maand werd de provincie gevraagd of zij de permanente bewoning op een aantal vakantieparken wilden toestaan. Toen al was het antwoord van de provincie ‘nee’. Ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken schaarde zich achter Zuid-Holland. Op de parken in de gemeente woont ongeveer 90 procent van de bewoners daar permanent. Het gaat om zo’n 500 mensen.

Gedogen

De helft van deze mensen heeft inmiddels een gedoogbeschikking gekregen. Daarmee wordt voorkomen dat zij binnenkort de woning moeten verlaten. De andere helft heeft wel nog te maken met deze onzekerheid.

Aan de ene kant vindt de gemeente dat Zuid-Holland moet handhaven op de parken. Aan de andere kant is de provincie tegen permanent wonen. Het handhaven van de parken moet bij de provincie komen te liggen, stelt de gemeente. Die vindt dat het te veel geld kost en stelt dat sommige bewoners hier al tientallen jaren wonen.