Zuid-Holland staat tóch permanente bewoning vakantieparken toe

Door Nationale Recreatiegids
5 min
De vaste bewoners op zes vakantieparken in de gemeente Nieuwkoop kunnen opgelucht ademhalen: de provincie heeft na het debat van vrijdag ingestemd om permanente bewoning van vakantiehuizen toch toe te staan. Dat is na eerdere ophef onder bewoners op de parken in Nieuwkoop. De provincie hield vast om dit niet toe te staan, maar heeft haar gedachte veranderd. Dat meldt AD.

Een aantal van de bewoners had al een gedoogbeschikking gekregen voor langdurig verblijf op een vakantiepark, maar er waren ook velen die dit niet hadden. Dat is vanaf nu ook niet meer nodig. Het is de uitkomst van een debat in de Provinciale Staten van Zuid-Holland afgelopen vrijdag.

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de bewoners van de parken willen al langer dat de provincie het toestaat om op vakantieparken te wonen. Daar wilde Zuid-Holland niet aan beginnen. Nu heeft een ruime meerderheid van de PS toch ingestemd.

Opgelucht

Bewoners van de parken reageren blij. Zo ook Janine Wahl en Reik Ruts van de Stuurgroep Woonparken Zevenhoven. Van de ruim 300 vakantiehuisjes op parken als Zomerlust, Beau Rivage, Kromme Mijdrecht en Sans Souci is ongeveer 90 procent in gebruik voor permanente bewoning.

Vraagtekens

Het dagelijks bestuur van de provincie was toch sceptisch over permanente bewoning, omdat er niet voldoende voorzieningen (zoals riolering) op de parken zouden zijn. Ook zet het bestuur vraagtekens bij de locaties van de parken, die onder de rook van Schiphol zitten. In dit gebied wordt woningbouw beperkt. Dat zou volgens de provincie ook moeten gelden op de vakantieparken indien daar permanent wordt gewoond.

De PS heeft daar echter een andere mening over. Wahl en Ruts vinden dat er voldoende voorzieningen op de parken zijn ‘waar menig klein dorp jaloers op zou zijn’. "Het is nu zaak voor de gemeente Nieuwkoop en de bewoners om een bestemmingsplan voor elk individueel park op te stellen."

Minder woningen

Een klein tegenvallertje voor de gemeente is wel dat de 300 huisjes op de parken in mindering worden gebracht op het aantal huizen dat in de gemeente mag worden gebouwd. Dat is ook precies waar de gemeenteraad voor vreesde.