Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden
De voorbereidingen voor de opvang in het Van der Valk-hotel in Uden zijn in volle gang. Dat gaat nu echter wat langer duren. Een groep van ongeveer 30 buurtbewoners dient donderdag een kort geding in bij de rechtbank tegen de komst van de asielzoekers.
Volgens de buurtbewoners is er ‘geen andere optie’. Een omwonende stelt dat zij sinds juli al proberen om ‘fatsoenlijk antwoord’ van de gemeente te krijgen. Daar krijgen de omwonenden naar eigen zeggen geen gehoor aan, ‘worden tegen elkaar opgezet en uit elkaar gespeeld’.
Tweeëndertig mensen maken het bezwaar aan tegen de komst. Er zijn meer mensen die meebetalen aan de advocaat. De groep vindt dat de gemeente haar zaakjes niet goed heeft geregeld.
De woordvoerder van de groep stelt dat zij het puur doen vanwege het welzijn van de asielzoekers en omdat de opvang slecht wordt geregeld. “Wij gunnen de asielzoekers het allerbeste. Wij zijn ook niet tegen een azc”, aldus de woordvoerder. “Maar dan moet de opvang wel goed geregeld worden. Dat is nu niet het geval. Mensen worden in kleine kamertjes weggestopt met een paar grassprietjes voor de deur.”
De klos
Dat is wat de buurtbewoners de gemeente verwijten. Het gebrek aan regie vanuit de gemeente Maashorst zorgt ervoor dat de bewoners de dupe worden. Zo is er volgens de woordvoerder niet nagedacht over de komst van de asielzoekers en de opvang van hen.
Juist door alle zorgen bij de bewoners is de gemeente vaak in gesprek gegaan met de buurtbewoners om te onderhandelen over voorwaarden en maatregelen zoals camera’s en toezicht op een paar locaties. Aan bijna alle verzoeken is gehoor gegeven door de gemeente.
‘Menselijke manier’
Desondanks zijn de buurtbewoners niet tevreden met het maatregelenpakket in het veiligheidsplan van de gemeente. De woordvoerder zegt dat een veiligheidsplan insinueert dat er straks een onveilige situatie komt. Zij zijn niet bezig met camera’s of veiligheid, de bezwaarmakers willen dat de opvang ‘op menselijke manier’ gebeurt. Dat doet de gemeente volgens de woordvoerder niet en stelt dat zij ‘geen enkele verantwoordelijkheid neemt’.