Van der Valk in Uden ‘flink versoberd’ en start (waarschijnlijk) met opvang asielzoekers

Door Nationale Recreatiegids
8 min
De Van der Valk in Uden ziet er niet helemaal meer uit als tien jaar geleden. Het hotel heeft zich de afgelopen tijd opgemaakt om 300 vluchtelingen op te vangen. Om hen functioneel op te vangen is er de afgelopen tijd druk verbouwd. “Flink versoberd” volgens de adjunct-locatiemanager. Aankomende maandag worden de eerste vluchtelingen verwacht, mits de rechter niet anders oordeelt. Dat meldt Brabants Dagblad.

Vanaf maandag worden de eerste vluchtelingen opgevangen in het Udens Van der Valk-hotel. Om hen een ‘functioneel’ onderkomen te bieden is er de afgelopen tijd flink verbouwd. Dat is al te merken als je de lobby instapt. Volgens de adjunct-locatiemanager van het hotel is het ‘flink versoberd’. De voorheen chique ruimte maakt nu plaats voor twee afgesloten balies waar straks de gasten en asielzoekers zich moeten melden. Ook zijn er veel gipswanden geplaats om nieuwe kamers en ruimtes te maken.

De route die voorheen naar het loungecafé leidde, brengt je nu naar drie grote spreekkamers. De grote eetzaal is er nog, maar is nu gescheiden met een tussenwand. In deze ruimte worden de dagelijkse maaltijden geserveerd. Er mag niet op de kamers worden gegeten volgens de adjunct-locatiemanager.

Inrichting

Er is veel gestript in de kamers van het hotel. Alleen de tv en vaste wandmeubels staan er nog. Ook de bedden zijn vervangen voor ‘COA-bedden’. Er zijn in totaal honderd kamers voor de opvang, waarvan twaalf ingericht als gezinskamers. De rest is voornamelijk voor drie personen. Maximaal kunnen hier 300 mensen worden opgevangen.

Op alle kasten zijn door het COA extra sloten geplaatst zodat de bewoners hun spullen veilig kunnen opbergen. Daarnaast zijn de sanitaire voorziening nu ook voorzien van een slot, vanwege de privacy. Ook gebruikt het COA tien vergaderzalen in het hotel. Twee gaan dienen voor taalonderwijs en integratielessen, er komt een huisartspost en de rest is voor de twintig COA-personeelsleden die op de locatie werken. De vluchtelingen krijgen ook een aparte recreatieruimte. Daar kunnen zij een iets drinken of een spel spelen.

Meehelpen

Wanneer de bewoners aankomen in het hotel krijgen zij hun linnen- en beddengoed. Dit moeten zij zelf wassen in twee grote ruimte die hiervoor zijn ingericht. Twee keer per week wordt er schoongemaakt door Van der Valk, maar dat betreft vooral sanitair. Er wordt gevraagd aan de bewoners om zelf hun kamer schoon te houden.

Daarnaast kijken het COA en Van der Valk naar de mogelijkheid om bewoners tegen een vergoeding te laten helpen in het hotel, zoals schoonmaak of catering. Daar is de adjunct-locatiemanager blij mee. “Het is veel beter dan mensen twee jaar in de slaapmodus zetten, daarna is het veel moeilijker om ze aan de slag te krijgen”, aldus de locatiemanager.

Wie er precies naar Uden komen is nog niet bekend. In eerste instantie worden er waarschijnlijk zestig statushouders opgevangen die de gemeente wettelijk moet huisvesten. Dit wordt mogelijk nog aangevuld met wat gemeenten nabij niet kunnen opvangen. Verder is het afwachten.

Kort geding

Het COA is klaar om de vluchtelingen op te vangen in het Udens hotel. Daar wil het COA aankomende maandag mee starten. Of dat gaat gebeuren is nog de vraag, aangezien bewoners een kort geding hebben aangespannen. Het oordeel van de rechter wordt vrijdag 8 december verwacht. Op 7 december is er een open dag geweest in de noodopvang, zodat belangstellenden een kijkje konden nemen. Dat is ook op zaterdag 9 december mogelijk, van 12.00 tot 14.00 uur.