Gemeenten: transformatie vakantieparken naar woonwijken levert weinig op
Er komen amper extra huizen bij volgens provincie Gelderland. Dat stellen een aantal gemeenten met een vakantiepark. Daarnaast is er nu ook al veel sprake van permanente bewoning op parken.
Toch zijn er een aantal politieke partijen, zoals de BBB en PVV, die wel graag permanente bewoning toe willen staan. Ook de huiseigenaren zijn positief. Volgens Caroline van der Plas (BBB) zou deze maatregel zo’n 35.000 nieuwe woningen opleveren.
Twijfel
In de gemeente Ede, dat 34 vakantieparken huist, heerst een andere mening. Een woordvoerder stelt dat er nu al veel sprake is van permanente bewoning. “Veel van die bewoners zullen elders geen woning meer hebben. Daardoor is het aantal ‘nieuwe’ woningen dat beschikbaar komt minimaal en draagt nauwelijks bij aan een oplossing.”
Ook andere gemeenten zien deze maatregel niet zitten. Tien gemeenten in de Veluwe spreken zich minder positief uit over permanente bewoning. Er wonen al veel mensen op vakantieparken. Uit eerder onderzoek bleek dat er zo’n 6.000 tot 9.000 mensen permanent woning op de vijfhonderd parken in het natuurgebied. Dat zijn voornamelijk arbeidsmigranten, spoedzoekers, pensionado’s en ‘mensen in een kwetsbare positie’.
Land van Cuijk heeft eenzelfde mening. Er wordt gesteld dat parken die niet meer geschikt zijn voor recreatie nu al vaak worden gebruikt voor permanente bewoning. Daarom levert transformatie ‘geen extra woningen op’.
Natuurregels
Daarnaast speelt een andere factor een belangrijke rol. Veel vakantieparken staan midden in de natuur. Daar gelden veel extra regels, of de parken liggen op plekken waar wonen niet geschikt is. Vaak zijn die lastig te bereiken en kunnen hulpdiensten hier moeilijker komen.
Ook zien gemeenten liever toeristen in vakantieparken dan bewoners. Die geven namelijk meer geld uit in de horeca, musea n attractieparken. Zeker in de Veluwe is dat een belangrijke bron van inkomsten.
Onrust
De discussie over het transformeren van vakantieparken leidt tot onrust volgens programmamanager van Vitale Vakantieparken op de Veluwe, Rob van den Hazel. Volgens hem denken mensen dat het allemaal makkelijk gaat worden. “Er wordt de indruk gewekt dat Den Haag het gaat regelen.” En het zorgt ook voor speculatie op de woningmarkt. Een vakantiehuis is immers goedkoper dan een woning, dus als een vakantiewoning een ‘echte’ woning wordt, stijgt de waarde ervan met vier of vijf keer. “Dan is een vakantiehuis van 60.000 euro ineens drie ton waard.”