Gemeente Opmeer wil vakantiepark klaarstomen voor de toekomst

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het is volgens de gemeente een zooitje op vakantiepark De Perelaer in Opmeer. Mensen zouden hier illegaal wonen, er is drugscriminaliteit én prostitutie. Voor de gemeente is het hoog tijd om het park ‘toekomstbestendig’ te maken. Daar gebruiken zij een ‘routekaart’, die het park door het hele proces moet leiden. Dat meldt NH Nieuws.

‘Een proces van een hele, héle lange adem’. Dat staat in een raadsbrief. Het college van Opmeer maakte een routekaart, met een haalbaarheidsonderzoek, om de huidige misstanden aan te pakken. Dat is hoognodig volgens de gemeente. Die stelt dat er veel regels worden overtreden op het park. Dat zal volgens wethouder Herman ter Veen alleen maar toenemen als er geen actie wordt ondernomen.

Jarenlang verpauperd

Vakantiepark De Perelaer is al jaren lang een hoofdpijndossier voor de gemeente. Het park, ingeklemd door het ontwikkelende bedrijventerrein De Veken, is al meerdere keren negatief in het nieuws gekomen. Zo werd er tijdens integrale controles een koelkast vol met amfetamine aangetroffen, net zoals wietplantages, wapens en illegale bewoners.

Daarnaast heeft het park al jaren te maken met verpaupering. Dat geldt voornamelijk voor het gedeelte waar stacaravans en chalets staan. Dat biedt volgens de wethouder de mogelijk voor criminele activiteiten.

Ook aan de andere kant van het park, waar zo’n 300 recreatiewoningen staan, gaat het niet altijd goed. Daar is namelijk geconstateerd dat de helft van deze woningen illegaal wordt bewoond. Permanent wonen in een vakantiehuis is verboden.

Gesprekken

De gemeente ziet ook in dat de situatie op het park niet goed is. Dat het een toevluchtsoord is geworden voor criminelen en arbeidsmigranten. Dat moet anders, vindt Ter Veen.

Vanaf afgelopen donderdag zijn er verkenningsgesprekken gestart om te kijken hoe de perceeleigenaren de toekomst over 10 tot 15 jaar zien op het park, ‘en welke ambities zij daarbij hebben’.

Naar verwachting ligt er halverwege komend jaar een passend plan op tafel. Tot die tijd wordt er gewoon gehandhaafd.