Drie twijfelende partijen beslissen over toekomst vakantiepark Het Rutbeek

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
In Enschede ligt er een plan om een vakantiepark te bouwen met 250 woningen bij Het Rutbeek. Maar of die er echt komt te staan, is nog niet duidelijk. In de gemeenteraad zijn de partijen PvdA, CDA en PVV niet zeker of zij wel willen instemmen met het plan voor het recreatiepark. Dat zal volgende maand blijken, wanneer de fracties een definitief besluit moeten nemen. Volgens de onderneming achter het plan worden alle bestaande regels nageleefd en overweegt naar de rechter te stappen als de gemeenteraad niet meewerkt, meldt RTV Oost.

Waar de fracties van de PvdA, CDA en PVV het nog niet zeker weten of zij blij moeten zijn met het plan voor een vakantiepark naast de recreatieplas bij Enschede, weten de omwonenden dat wel al. Zij staan niet te wachten op de komst hiervan. Zij spraken zich tijdens een bijeenkomst op het stadhuis negatief uit hierover. Gisteravond konden de fracties uit de gemeente hun zegje doen. Ook werden gisteravond de voor- en nadelen en de wijzigingen van het bestemmingsplan doorgenomen. Daaruit bleek dat er nog geen volledig groen licht is voor de bouw.

Kansen

Ondanks de twijfel bij de drie bovenstaande partijen zijn er ook een aantal partijen (VVD, CU en Burgerbelangen) die wel uitkijken naar de komst van het park. Zij stellen dat het een boost kan geven aan de lokale economie, doordat er nieuwe banen ontstaan en ‘meer leven in het park creëert’. Daarnaast denken de partijen dat het meer mensen naar Enschede trekt.

D66 stelt echter dat er al dertig jaar over het park wordt gediscussieerd en vindt het plan ‘niet meer van deze tijd’. Het vakantiepark zou schadelijk zijn voor de omliggende natuur.

Stap naar rechter

De initiatiefnemer van de bouw heeft aangegeven dat zij naar de rechter zullen stappen als het plan wordt tegengehouden. Mocht het plan voor de bouw van 250 grote vakantiehuizen niet doorgaan, dan is er overigens wel een alternatief plan voor de realisatie van 290 kleinere woningen. Dat zou een kleinere druk zijn voor de omliggende natuurgebieden.

Ook stelt de initiatiefnemer dat zij gaan kijken naar een alternatief plan. Ook laat het bedrijf weten dat zij dan een vergunning aanvragen voor de bouw van 290 kleinere huisjes.