Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Door Johanne Levinsky
1 min
Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

Het is vanaf nu alleen nog toegestaan om een nieuw hotel te openen als er elders eentje dichtgaat. Dit heet de ‘nieuw-voor-oud regel’. Maar het aantal totale slaapplekken mag hoe dan ook niet verder toenemen. Bij voorkeur ligt het nieuwe hotel dan buiten het centrum. Een voorwaarde is ook dat het hotel kwalitatieve verbeteringen laat zien, zoals verduurzaming en modernisering. Hotels die al in aanbouw zijn, mogen daarmee verder gaan. Zij hebben hier immers al een vergunning voor gekregen.

Aantal toeristenovernachtingen Amsterdam

Vorig jaar overschreed Amsterdam het aantal toeristenovernachtingen iets met 20,6 miljoen. B&B’s, vakantieverhuur en cruises zijn niet in dit cijfer meegenomen.