Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken
Het vakantiepark bij Bernisse is in trek bij mensen. Een reden daarvoor is dat het park 365 dagen per jaar open is voor recreatie. In principe zou je er dus ook het hele jaar kunnen wonen. En welke van de twee je doet, dat maakt volgens woordvoerder Jaco Poldervaart van ontwikkelaar TJ Zuytland bv niet uit.
Echter is het wel mogelijk voor mensen om hun huis te verhuren. Om huurders te ondersteunen en voor het onderhoud is daarom een vereniging van eigenaren in het leven geroepen. Zij hebben een receptiegebouw voor gasten die huren.
Daling verhuur
Volgens de vereniging van eigenaren is de verhuur alleen maar aan het dalen. Momenteel nog 17 procent. Daarmee kunnen de kosten volgens de vve niet worden gedekt. Er ontbreekt een supermarkt of recreatieteam om kinderen bezig te houden, dus de geldstroom houdt op bij de verhuur.
Daarom willen een aantal partijen het vakantiepark liever transformeren tot een woonwijk. Dan heeft de vve geen kosten meer, kan het receptiegebouw dicht en gaat het onderhoud naar de gemeente. Een overleg tussen de vve, provincie en gemeente Nissewaard staat voor 28 juli gepland. Dat is naar aanleiding van de plannen die de ontwikkelaar heeft om extra woningen op het park te plaatsen. Voor dit gesprek heeft de gemeente informatie ingewonnen bij de provincie.
Reactie
De provincie noemt het ombouwen van het park tot woonwijk ‘onwenselijk’. Voornamelijk omdat er volgens de gedeputeerde ook huiseigenaren zullen zijn als dit wordt doorgezet. Daarnaast komt een park alleen in aanmerking met een dergelijke transformatie als het de recreatiefunctie heeft verloren, door verloedering of omdat toeristen hun weg ernaartoe niet meer vinden. De gedeputeerde vindt de daling van de verhuur echter wel zorgelijk.
Wateroverlast
Een andere reden die naar boven komt om de transformatie tegen te houden is de ligging van het park. Die is namelijk laag en als het park een woonwijk wordt, kunnen de eigenaren een beroep doen om het waterschap Hollandse Delta om droge voeten te garanderen. Dat zou betekenen dat het waterschap allerlei maatregelen moet treffen om dit tegen te gaan.
Toch kan het volgens Poldervaart ook geld opleveren voor de gemeente. Die kan dan namelijk ozb en afvalstofheffing gaan rekenen bij de huiseigenaren.