Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
4 min
De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Hoewel de plannen nog niet op alle punten concreet zijn, is het duidelijk dat het college van gedeputeerde staten de recreatie- en toerismesector in Drenthe verder wil laten groeien. Volgens Meeuwissen draagt toerisme tijdens vakantieperiodes bij aan het behoud van voorzieningen in de provincie. "Als ergens veel toeristen komen, zie je dat de lokale supermarkt daar ook op draait."

Uitbreiding recreatieve infrastructuur

Om Drenthe nog aantrekkelijker te maken voor toeristen, worden er subsidies verstrekt voor recreatieve fietspaden en thematische wandelroutes. Meeuwissen wil van Drenthe niet alleen een fietsprovincie maken, maar ook de nummer één wandelprovincie. "Daarvoor moeten we alleen nog Gelderland en Limburg achter ons laten," aldus Meeuwissen.

Meer recreatiemogelijkheden op de VAM-berg

De VAM-berg in Wijster moet meer recreatiemogelijkheden gaan bieden dan enkel voor fietsers, wielrenners en mountainbikers. Er wordt onderzocht op welke manieren de berg nog beter benut kan worden voor recreatie. Het voorstel van Sterk Lokaal Drenthe om bijvoorbeeld rodelactiviteiten toe te voegen wordt nog onderzocht. Het programma Vitale Vakantieparken zal ook worden voortgezet.

Toegankelijkheid van recreatie

Het is belangrijk dat recreatiemogelijkheden in Drenthe toegankelijk blijven voor iedereen, zowel toeristen als inwoners. Er wordt samengewerkt met gemeenten om accommodaties beschikbaar te houden voor mensen met een klein budget, vooral tijdens de zomervakantie.

Beheer van toeristenstromen

Meeuwissen benadrukt dat Drenthe niet bang is voor een massale toestroom van toeristen zoals in andere gebieden. Als het te druk wordt in bepaalde natuurgebieden, kan er bijgestuurd worden. Het behoud van toegankelijke natuur blijft echter een prioriteit.