HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

Het afgelopen jaar hield HISWA-RECRON meerdere keren moties en amendementen met voorstellen tot het verhogen van de btw voor logies tegen. Daarbij werd het verhogen van de btw als serieuze optie gezien voor het kabinet. Dat wordt ook bevestigd in het ‘hoofdlijnenakkoord’. Daarin wordt gesuggereerd dat het btw-percentage wordt verhoogd, met uitzondering voor kampeerterreinen.

Concurrentiepositie

Volgens HISWA-RECRON hebben de plannen van het kabinet een negatief effect op de concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven in de recreatiesector. “De vele scholen en verenigingen die naar groepsaccommodaties gaan, kunnen in veel gevallen de verhoging van het tarief niet betalen. Ook is bekend dat een groot deel van de Nederlanders met een smalle beurs in eigen land op vakantie gaat, onder andere in bungalows. Voor deze groep zal de vakantie verder worden versoberd, al dan niet onmogelijk worden”, aldus HISWA-RECRON.

Uiteraard moeten de voorstellen uit het akkoord door de Eerst en Tweede Kamer. Dat betekent dat er voor de belangenorganisatie nog ruimte is om te lobbyen. Daar wil HISWA-RECRON de komende maanden voor gebruiken.

Permanente bewoning

In het hoofdlijnenakkoord staat eveneens dat de permanente bewoning op vakantieparken en campings mogelijk verder wordt toegestaan of gedoogd. Het akkoord benoemt dat de woningvoorraad beter moet worden genut, door herbestemming van bestaande gebouwen te verruimen en waar wenselijk juridisch vast te leggen. Dat houdt in dat het gedogen van permanente bewoning op vakantieparken kan worden vastgelegd. Volgens HISWA-RECRON zijn vakantieparken een recreatief product en niet bestemd voor permanente bewoning.

Stemming

Al met al meldt HISWA-RECRON dat het ‘blij is dat er een coalitieakkoord ligt’. Daarbij moedigt de partij de initiatieven voor vermindering van de regel- en lastendruk aan, maar is nog wel kritisch over de mogelijke verhoging van het btw-tarief.