‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
484 min
Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

De woningvoorraad groeide volgens de ING de afgelopen jaren met minder dan 1 procent. Tegelijkertijd stijgt sinds 2018 het aantal niet-woningen met een logiesfunctie, dat is een gebouw voor een tijdelijk verblijf, tussen 2 en 4 procent per jaar. In het eerste kwartaal van 2024 waren er 141.000 niet-woningen met logiesfunctie. In 2012 waren dat er nog 111.600. er komen relatief steeds meer vakantieverblijven in Nederland. Zo steeg het aantal recreatiewoningen als percentage van de woningvoorraad eind 2023 naar ruim 1,7 procent.

‘Vakantiewoning wordt permanente woning’

Ondanks dat exacte cijfers niet bekend zijn, wonen naar schatting minstens 55.000 mensen permanent in hun vakantiewoning. In opdracht van Hugo de Jonge deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoek naar het aantal vakantiewoningen waar de particuliere eigenaar zich ook als bewoner heeft ingeschreven. Op 1 januari 2023 waren dat 19.100 vakantiewoningen.

Om het totale transformatiepotentieel van vakantiewoningen inzichtelijk te maken kunnen eigenaren of VvE’s van vakantiewoningen zich tot eind mei 2024 melden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarna zal blijven hoeveel vakantiehuizen permanent bewoond kunnen gaan worden.

“Voor het terugdringen van het woningtekort zal het transformeren van vakantiewoningen naar permanente woningen een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar het is zeker een stap in de goede richting”, aldus Sophie Kraaijeveld, expert sector Banker Real Estate van ING