Vakantiepark ’t Vechtdal breidt uit en verduurzaamt flink

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
7 min
Ambities om te groeien zijn er altijd. Ook eigenaren Jeroen en Denise Ruiterkamp voelen die ambitie. Zij hebben hun vakantiepark driemaal in omvang laten groeien. Ze namen echter nog een extra stap. Zo zijn alle nieuwe vakantiehuizen op hun Lodgepark ’t Vechtdal in Dalfsen helemaal energieneutraal. Deze trend is al enige tijd zichtbaar in vakantieparkland, maar breidt zich steeds verder uit, meldt nu.nl.

Waar voorheen de oude camping Bosvreugd stond, hebben Jeroen en Denise nu een groot vakantiepark staan. Deze bevindt zich naast rivier de Vecht die langs Dalfsen stroomt, iets van het dorp verwijderd.

Energieneutraal

Het ondernemersstel begon in 2013 met acht lodges. Inmiddels hebben zij dit uitgebreid zodat het vakantiepark drie keer in omvang is gegroeid. Daarbij hebben zij zich een steeds belangrijker wordende trend gevolgd.

Alle nieuwe gebouwen die zijn neergezet zijn namelijk energieneutraal. Sowieso moesten ze al zonder gas bouwen, maar Jeroen en Denise besloten om een stapje verder te gaan. Zij kozen voor de zogeheten ‘nul op de meter-woningen’. Dit zijn gebouwen die net zoveel energie verbruiken als dat zij opwekken.

Met de héle familie op vakantie

Een andere trend die niet alleen Jeroen en Denise merken, maar ook branchevereniging HISWA-RECRON, is de toenemende mate van voltallige families die samen op vakantie gaan. Dat zijn dus niet ouders met kinderen, maar ook opa en oma.

Petra Ellens, belangenbehartiger van HISWA-RECRON in de regio Overijssel en Drenthe, stelt dat de grootste groep overnachters 55-plussers zijn, “en hun aandeel groeit”. Zij hebben niet alleen meer vrije tijd, maar vaak ook meer financiële middelen. De sector groepsaccommodaties kent volgens haar een grotere bezettingsgraad dan voor de coronapandemie.

Nieuwe accommodaties

Daar speelt het ondernemersduo op in. Zij breidden het park uit met vier zespersoons- en zes vierpersoonslodges. Die laatste zijn aan elkaar te koppelen, waardoor er een achtpersoonsaccommodatie ontstaat.

Om verder te voldoen aan de toenemende vraag voor groepsaccommodaties lieten ze al snel een eerste groepsgebouw plaatsen. Daarvoor konden ze een beroep doen op de familie: de vader van Denise is mede-eigenaar van chaletbouwer Arcabo. Die realiseerde het groepsgebouw en de nieuwe lodges.

Er zijn twee groepsaccommodaties met plek voor 12 tot maximaal 36 personen. Die hebben een complete keuken, gescheiden toiletten een overdekt terras en gezamenlijk leefruimte. Dit voldoet aan de toenemende vraag naar comfort. Met een grote warmtepompboiler kan 200 liter water snel worden verwarmd.

Verder worden de lodges verwarmd en verkoeld met een airconditioning. De accommodaties zijn voorzien van zonnepanelen die de gebouwen van elektriciteit voorzien. Een overschot aan opgewekte energie wordt opgeslagen in accu’s.

Blij

De eigenaren zijn dan ook te spreken over de gang van zaken op het park. “Hiermee kunnen we families en gezinnen van uiteenlopende grootte ontvangen.” Ook kijkt het duo naar het aanbieden van de groepsruimtes als ruimte voor vergadering en brainstormsessies. Dat is dan wel weer een nieuwe markt voor hen om te verkennen.