Campings langs Waal ontruimd vanwege hoogwater

Door Nationale Recreatiegids
3 min
In het zuiden van Duitsland leidt aanhoudende regenval tot problemen. Daar zijn meerdere dorpen aan de oevers van rivieren geëvacueerd. De gevolgen van het hoogwater in ons buurland worden hier echter ook zichtbaar: de waterstand in de Rijn is al verhoogd en zal de komende dagen verder stijgen. Reden om een aantal campings langs de rivier de Waal te ontruimen, meldt NOS.

Campinggasten van camping Waalstrand in het Gelderse Gendt moeten uiterlijk woensdagavond van de camping zijn vertrokken. Donderdag moet ook Camping De Grote Altena in Oosterhout leeg zijn.

“We willen geen enkel risico nemen”, zegt een medewerker van De Grote Altena tegen ANP. Het is overigens niet de eerste keer dat de camping wordt ontruimd: een paar weken geleden gebeurde dit ook al.

Bij Camping Waalstrand staat het momenteel vol met campinggasten. Die moeten vertrekken, want de eigenaar denkt dat er ‘bijna een meter water op het terrein komt’.

Waterstand

Het waterpeil in de Rijn is sinds maandag verder aan het stijgen. Er zullen geen overstromingen zijn, maar wel kunnen de uiterwaarden van de rivier onderlopen. Daarom moeten camping wel worden ontruimd. Ook moeten boeren hun vee van de uiterwaarden weghalen.

Naar verwachting zal de waterstand op vrijdag een hoogtepunt bereiken, met zo’n 13,3 meter boven NAP. Vanaf 12 meter boven NAP lopen de uiterwaarden over. Die hogere waterstand houdt het hele weekend aan. Daarna neemt het weer af. Deze hogere waterstand is gebruikelijk in de winter, maar komt niet vaak voor in juni.

Afbeelding ter illustratie