Ook campings staan niet te wachten op belastingverhoging

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Plannen van het nieuwe kabinet leiden bij campingeigenaren tot kopzorgen. In de plannen wordt aangekondigd dat het btw-tarief voor logies omhoog gaat van 9 naar 21 procent. Daarbij wordt een uitzondering gemaakt op campings. Maar in de praktijk lijkt het er iets anders uit te zien. Campings verhuren namelijk niet alleen kampeerplekken, maar bijvoorbeeld ook safaritenten. En daar moet dan wel weer extra belasting over worden betaald, meldt RTL Nieuws.

Volgens campingeigenaar Rutger van de Maat gaat de belastingverhoging leiden tot een ‘administratieve rompslomp’. Op zijn vakantiepark en familiebedrijf Mölke in Zuna, Twente, heeft hij niet alleen kampeerplekken, maar ook lodges en vakantiehuisjes. Dan wordt het onduidelijk welk belastingtarief er voor hem gaat gelden.

Daarbij zegt hij met enige twijfel in zijn stem dat hij verwacht dat ‘verplaatsbare zaken niet onder het verhoogde tarief zullen vallen’. Maar wat verplaatsbare zaken zijn, is dan weer de vraag. Want is een safaritent met alles erop en eraan anders dan een vakantiehuisje?

‘Pure’ campings

Ook Geert Dijks van ondernemersorganisatie voor recreatie, HISWA-RECRON, beaamt dit. Hij stelt dat er niet veel ‘pure’ campings meer in Nederland zijn. Veel ondernemers hebben een mix van vakantiehuisjes, kampeerplekken en bungalows op hun terrein staan.

Dijks denkt dat het gaat zorgen voor een hogere administratieve last en voorziet rechtszaken omtrent het begrip ‘logies’. Het ministerie van Financiën stelde al eerder dat een veranderend btw-tarief kan leiden tot ‘afbakeningsproblemen’.

Kosten

Dat probleem oplossen door maar gewoon de prijs voor het huren van een vakantiehuisje te verhogen, is volgens Van de Maat te makkelijk. Hij stelt dat hij de afgelopen jaren al veel extra kosten heeft moeten doorberekenen en vreest voor zijn concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. Ook heeft het verhogen van de prijzen een gevolg voor de omgeving van de camping. Als mensen naar het buitenland wijken voor hun vakantie, omdat daar een lager belastingtarief geldt, lijden ook winkels en horeca bij de campings eronder.

Niet alleen maar triest

Overigens is het niet alleen maar huilen bij Van de Maat. Zijn vakantiepark wordt nog prima gevonden door binnen- en buitenlandse vakantiegasten. Dat wil hij wel graag zo houden, dus hoopt uiteindelijk wel dat ‘dit slechte plan’ wordt gewijzigd. 

Afbeelding ter illustratie