Vakantiehuizen in Drentse Schipborg krijgen geen woonbestemming

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Met een onderzoek van de gemeente Aa en Hunze in Drenthe moest worden gekeken naar de mogelijkheid om de vakantiehuizen aan de Zeegserweg in Schipborg een woonbestemming te geven. De conclusie van de gemeente: nee. Er zou te veel geluidsoverlast zijn door de N34, meldt RTV Drenthe. 

Wel wil de gemeente met een brief de betrokkenen de mogelijkheid geven om na te denken over een alternatief plan. De gemeente ziet zelf geen oplossingen meer volgens wethouder Richard Heling van de VVD-fractie.

Het betreft een aantal vakantiewoningen die vallen onder de noemer ‘solitaire vakantiewoningen’. Dit zijn huizen met een recreatiefunctie die niet op een vakantiepark staan. In Schipborg staan ze aan de Zeegserweg.

Initiatief bij betrokkenen

De gemeente zegt dat zij geen stelling in willen nemen. Daarom ligt het initiatief bij de betrokkenen. Wel zegt het college dat zij zich bewust zijn van de verschillende belangen van de betrokkenen. Zo staan twee van de negen huizen te dicht bij de autoweg (N34), waardoor deze niet in aanmerking komen met een permanente woonfunctie.

Desondanks wil de gemeente wel ‘één park, één plan’. Daarom kunnen de ander vakantiehuizen ook niet worden ingezet als woonhuizen. Daar komt bij dat de naastgelegen camping De Vledders wil uitbreiden richting de Zeegserweg. Ook dat kan de woonbestemming belemmeren.

Niet blij

Bewoners reageren ontdaan op de brief van de gemeente. “Het college weet dondersgoed dat de camping tot nu toe heeft aangegeven niet in gesprek te willen. Dan is het niet chique om het bij ons over de schutting te gooien”, aldus een woordvoerder van de bewoners. Ook zou de wethouder hebben gezegd dat de uitbreiding van de camping geen rol zou spelen bij de transformatie van de vakantiehuizen. Alleen de autoweg zou een probleem zijn.

Besluit voorlopig ongewijzigd

Het besluit uit 2022 waarin werd vastgesteld dat de huizen niet in aanmerking komen met permanente bewoning blijft voorlopig nog van kracht. Volgens de gemeente heeft het recente onderzoek geen nieuwe inzichten geboden. Wel stelt Heling dat ‘er een constructief plan op tafel komt’.