Ook in Noord-Holland zijn campingeigenaren bang voor ‘onbetaalbare vakanties’

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Dat vooral mensen met een kleine portemonnee worden geraakt door de btw-verhoging op logies lijkt een gegeven. Het nieuwe kabinet is van plan om de belasting van 9 procent te verhogen naar 21 procent. Daardoor betaal je al snel tientallen euro’s extra voor een overnachting. Ook op vakantieparken in Noord-Holland groeien de zorgen, meldt NH Nieuws.

Zo ook Peter Ros, algemeen directeur van Vakantiepark De Nollen in Callantsoog en Duincamping De Lepelaar in Sint Maartenszee. De belastingverhoging wordt doorberekend naar de vakantiegangers.

En die gaan dat merken. Onder andere voor het overnachten in een safaritent of lodge betalen bezoekers straks niet 9, maar 21 procent belasting. Volgens Ros zijn dit soort accommodaties ook gewild bij mensen die een kleinere beurs hebben.

Met een kort rekensommetje komt Ros neer op een verhoging van zo’n 50 tot 75 euro voor een midweekje overnachten in een lodge. “Dat is heel veel geld voor een gezin dat een beetje moet opletten”, zegt hij.

Kampeerplekken

Ondanks de belastingverhoging op logies blijven kampeerplekken gespaard. Verhuuraccommodaties worden wel duurder. Maar volgens Ros is het financieel lastig voor veel mensen die het niet breed hebben, omdat het aanschaffen van een tent of caravan óók duur kan zijn.

Momenteel geldt er voor alle overnachtingsmogelijkheden een verlaagd btw-tarief. Daardoor worden ze betaalbaarder voor een breder publiek, ook voor mensen die weinig te besteden hebben. Vakantiegangers hebben daarnaast een positief effect op consumptie, bevorderen de werkgelegenheid en versterken de concurrentiepositie van Nederlandse logiesbedrijven.

Dan maar naar het buitenland

Het leidt ertoe dat de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven onder druk komt te staan. Ook Ros denkt dat dit gaat gebeuren: “Als je voor 500 euro ook een week naar Griekenland kan, wat is dan nog de keuze. Dan krijgen we serieuze concurrentie uit het buitenland.”

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de vakantiegangers en parkeigenaren, maar ook voor de gehele omliggende bevolking. Denk aan minder bezoeken aan lokale supermarkten en horeca.