Geen referendum over vakantiepark Het Rutbeek: bouw 250 bungalows kan doorgaan

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Gemeente Enschede heeft de knoop doorgehakt. Het vakantiepark in Enschede, Het Rutbeek, krijgt een omvang van 250 vakantiewoningen. Daar heeft de gemeenteraad groen licht voor gegeven. Het referendum over het vakantiepark is daarmee opgeschort, meldt RTV Oost.

Hiermee wordt het voorstel van omwonenden en recreanten voor een raadgevend referendum geschrapt. Hiermee wilden de belanghebbenden peilen hoe de inwoners tegenover de komst van het vakantiepark staan. Niet iedereen is namelijk even blij met de komst van honderden vakantiehuizen langs oostelijke oever van Het Rutbeek.

Het raadgevend referendum werd ondanks dat het in eerste instantie een meerderheid kreeg toch geschrapt. Dat komt doordat de gemeente zich toch niet aan de uitslag hoeft te houden omdat het gaat om een raadgevend, en niet om een bindend referendum.

Geen meerderheid

Oppositiepartijen die tegen de plannen van het vakantiepark zijn, vrezen dat de komst ervan leidt tot de ‘vernietiging van natuur en verstoring van recreanten’.

Zo stelde D66 voor om het plan van de ontwikkelaar weg te stemmen, zodat het grondgebied weer wordt teruggegeven aan de natuur. De partij kreeg steun van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, CDA, Volt en SP, maar dat was niet genoeg voor een meerderheid.

Voorstanders

De coalitiepartijen hadden eigenlijk al ingestemd met de komst van de 250 vakantiehuizen op Het Rutbeek. Hiermee incasseert de gemeente onder andere toeristenbelasting voor de overnachtingen.

De ontwikkelaar kan nu verder met de bouw van de bungalows op het vakantiepark.