Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

Ondanks dat het de eigen bungalow betreft, moeten de eigenaren zich wel aan de erfpachtvoorwaarden houden. Dat betekent onder andere dat zij niet zonder schriftelijke toestemming cosmetische veranderingen mogen aanbrengen aan de buitenkant van hun vakantiehuizen.

Eerdere rechtszaak

Dat de rechtbank dit oordeel velt komt niet uit de lucht vallen. Eerder deed de rechtbank al een soortgelijk uitspraak, waarin werd geconcludeerd dat het bungalowpark contractueel in staat is om voorwaarden te stellen aan het uiterlijk van de bungalows. Ook het aanleggen van zonnepanelen valt onder een cosmetische verandering en mag dus alleen worden gedaan als er toestemming wordt gegeven.

De eigenaar van het vakantiehuis had niet om toestemming gevraagd en moet de panelen nu dus verwijderen. Bovendien had de eigenaar het al kunnen weten, aangezien er in een nieuwsbrief voor de eigenaren werd vermeld dat het niet mogelijk is om zonnepanelen te installeren. Dat zou niet kunnen gezien de beperkte kwaliteit van het stroomnet.

In februari werd de eigenaar al verplicht de zonnepanelen te verwijderen, maar gaf hier geen gehoor aan. Daarom heeft de exploitant van het park een kort geding aangespannen.

Onjuist gehandeld

De rechter oordeelt nu dat de bungaloweigenaar onjuist handelde door de zonnepanelen zonder toestemming te plaatsen. Daarom geeft die de exploitant gelijk en moet de huiseigenaar binnen twee weken de zonnepanelen verwijderen. Er hangt hem een maximale dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd als hij hier geen gehoor aan geeft. Ook moet de huiseigenaar de procedurekosten betalen.