ACM tikt drie reisaanbieders op vingers voor verspringende prijzen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Een dwangsom hangt boven het hoofd van drie reisaanbieders. Zij zijn aangesproken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege verspringende prijzen tijdens het boeken van pakketreizen. Hierdoor kunnen vakantiegangers hun reis niet tegen een eerder getoonde prijs boeken. En dat mag niet, meldt AD.

Om welke reisaanbieders het gaat, is niet duidelijk. Na rondgang van AD lijkt het erop alsof in ieder geval TUI, Corendon en Sunweb naar eigen zeggen geen melding hebben gekregen. VakantieDiscounter wil niet reageren.

Wat gebeurt is dat een vakantieganger tijdens het vergelijken van de prijzen van een pakketreis voor een bepaalde prijs te zien krijgt. Wanneer zij een reis boeken, verschijnt er een hogere prijs.

Van 2.400 naar 3.000 euro

Een voorbeeld is een reis naar Bali, die voor drie personen voor 2.400 euro wordt aangeboden. Op het moment dat die wordt geboekt, is de prijs naar 3.000 euro verhoogd. Volgens het ACM boeken mensen dan alsnog de vakantie, “omdat mensen minder snel overstappen naar een ander aanbod”. Zo zijn mensen meer geld kwijt dan wanneer zij kiezen voor een ander aanbod.

Niet de eerste keer

Nu dreigt het ACM met geldboetes voor de reisaanbieders die dergelijke praktijken uitvoeren. Dit komt voort uit een onderzoek van de waakhond, waarin werd gekeken naar prijsveranderingen en juiste vermelding van prijzen, inclusief extra kosten als toeristenbelasting. Begin 2022 kondigde het ACM aan dat zij het onderzoek bij twaalf aanbieders gingen uitvoeren.

Daaruit kwam naar voren dat alleen Expedia alle prijzen duidelijke verkondigt. Sinds eind vorig jaar vermelden ook de ANWB, Corendon, Stip Reizen en Sunweb de daadwerkelijke kosten plus bijkomende kosten. Inmiddels geldt dat voor alle twaalf onderzochte bedrijven, maar er zijn er dus nog drie waarbij de prijs verandert tijdens het boeken. Als zij dit niet aanpassen krijgen de bedrijven een dwangsom van het ACM opgelegd.