Woonbestemming op vakantiepark: Hoogeveen besluit over kosten eigenaren

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Binnen het project Vitale Vakantieparken Drenthe gaat de gemeente Hoogeveen vakantieparken in Nuilerveld, Schoonhoven en Martensplek transformeren naar woonbestemming. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat eigenaren een bijdrage van 6.500 euro exclusief eventuele individuele kosten moeten betalen om mee te doen aan de transformatie. De woonbestemming voor de genoemde parken is nog geen feit. Dit meldt de gemeente Hoogeveen. 

Het bedrag is opgemaakt uit plankosten – kosten die een initiatiefnemer normaal gesproken aan de gemeente betaalt – en een vereveningsbijdrage. Deze bijdrage moet het verlies aan recreatiemogelijkheid compenseren op andere plekken in de recreatiesector in Hoogeveen. Mogelijk moet een eigenaar dus ook individuele kosten maken, bijvoorbeeld als hij moet voldoen aan regels voor bouw- en woningtoezicht. Een andere individuele bijdrage kan zijn als er voldoen moet worden aan de verplichte kwaliteitsimpuls.

Formele aanvraag

Hoogeveen legt de ontwerp-structuurvisie Vitaliseren Recreatiesector later dit jaar ter inzage. Dan kan de gemeenteraad er een besluit over nemen, net als over het kader Kostenverhaal & Verevening Transformatie. Na dit besluit kan de volgende stap in de transformatie genomen worden. Ook moeten de parken in Nuilerveld, Schoonhoven en Martensplek nog zelf een formele aanvraag indienen voor de woonbestemming. Er zal nog flink wat tijd overheen gaan, omdat er samen met de parken verdere invulling wordt gegeven aan het plan.