Niet met de camper op de parkeerplaats overnachten, maar op iemands oprit

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Camperaars genieten van de vrijheid om op veel parkeerplaatsen in binnen- en buitenland de camper te parkeren om goedkoop en gemakkelijk te overnachten. Alleen al in Nederland zijn er al 1.100 camperplaatsen en 2.500 campings waar je de camper kunt neerzetten. Maar nu is er een nieuw concept, voor mensen die het net even wat anders willen: parkeren bij iemand op de oprit. Dat meldt Telegraaf.

Ja, wel met toestemming van de huiseigenaar. Het wordt ook wel ‘opritkamperen’ genoemd. En deze activiteit doet zijn naam eer aan. Je zet, meestal voor een of twee nachten, de camper bij iemand anders op de oprit.

Met de tent

Mensen die het leuk vinden om te kamperen in een tent zijn mogelijk al bekend met het concept. Zij konden al langer bij anderen in de tuin kamperen. Scheelt een boel geld in vergelijking met een campingplaats en is nog eens gezellig ook. Lieke Kooyman dacht dat ze dit ook wel kon doortrekken naar campers. En zo werd het concept voor opritkamperen geboren. Ze richtte een Facebookgroep op waar inmiddels zo’n 2.500 leden zich hebben aangesloten.

Profiteren

Om ervoor te zorgen dat het niet lijkt alsof je compleet gebruik maakt van iemands voorzieningen, is een voorwaarde die Lieke stelt voor het opritkamperen dat de camperaar een ontbijtje klaarmaakt voor de gastheer of -vrouw. En je krijgt er ook nog een beetje interactie voor terug.

Steeds meer opritten in het land worden aangeboden, van Drenthe tot de Randstad, maar ook in Frankrijk en België. Er wordt wel nog gekeken naar een mogelijkheid om iets meer rekening te kunnen houden met privacy. Adressen op sociale media plaatsen is namelijk niet altijd even veilig.

Mag je overal parkeren?

Waarom zou je overigens niet gewoon de camper naast de weg parkeren om daar te overnachten? Omdat het niet mag: dat is in de meeste gemeenten opgenomen in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vaak wel voor eventjes: de APV houdt meestal een tijdsbestek van drie dagen aan. Voor die tijd mag de camper op de openbare weg geparkeerd staan, daarna moet die weg. Het is wel toegestaan om je camper op je eigen oprit te parkeren.