'Bezetting verblijfsrecreatie weinig beïnvloed door slecht weer'

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het eerste half jaar van 2024 is op z’n zachtst uitgedrukt een nat halfjaar geweest. Desondanks is de bezetting bij verblijfsrecreatiebedrijven in het land goed te noemen. Dit concludeert brancheorganisatie HISWA-RECRON in een eigen onderzoek, op basis van bronnen van CBS en Tommy Booking Support, meldt HISWA-RECRON.

In de eerste zes maanden van het jaar verwelkomde de verblijfsrecreatiebedrijven vier procent meer gasten dan in het eerste half jaar van 2023. Het aantal Nederlandse gasten nam met vijf procent toe en er kwamen drie procent meer buitenlandse gasten. In februari, april en juni overnachtten er echter minder mensen bij verblijfsrecreatiebedrijven dan vorig jaar.

Praktijk lijkt anders

Waar je in eerste instantie zou denken dat vooral kampeerbedrijven leiden onder de vele regenval, lijkt dat in de praktijk anders: in april kwamen er weliswaar 25 procent minder gasten dan vorig jaar, maar in maart en mei (de maand met een recordhoeveelheid regen) werd deze afname weer goedgemaakt. Wel bleven gasten iets minder lang.

Meer bungalows verhuurd

Bedrijven met bungalows verwelkomden 7 procent meer gasten en ook was er een stijging van 6 procent van het totaal aantal overnachtingen. Net zoals kampeerbedrijven kende de bungalowbedrijven een dip in april.

Groepsaccommodaties zagen hun bezoekersaantallen ook stijgen, met 2 procent. Er was een daling zichtbaar van het aantal buitenlandse gasten, maar die groep maakt slechts een klein deel van het totaal uit.

Later in jaar ook stijging

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) concludeerde eerder dit jaar dat de helft van de Nederlanders in april al een vakantie heeft geboekt. Daarnaast blijkt uit de cijfers van Tommy Booking Support dat de zomermaanden goed zijn verlopen. Zo hebben kampeerbedrijven in juli en de eerste helft van augustus bijna 15 procent meer boekingen ten opzichte van vorig jaar en steeg het aantal boekingen bij bungalowbedrijven met 7,1 procent.