Zo proberen campingeigenaren recreanten in het hele land te helpen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Vaak worden campings verkocht aan grote vakantieparkketens, die de kampeerterrein vaak ombouwen tot luxe vakantieparken. In het Noord-Drentse Matsloot ging het echter andersom. Anderhalf jaar geleden werd de camping namelijk teruggekocht door de recreanten. Zij willen campinggasten door het hele land waar de investeerders van af willen helpen. Vanavond is er daarom een actie onder de noemer ‘Red de camping’, meldt RTV Drenthe.

Een jaarlange strijd tegen het gedwongen vertrek van de recreanten op camping Meerzicht bij het Leekstermeer. Daar wilde EuroParcs de camping omtoveren tot een luxe vakantiepark voor welvarende gezinnen.

Wat de initiatiefnemer van de actie, Daniella van Gennep, merkte, was dat de huurders op de camping niet veel te zeggen hadden. Daarom ging zij gesprekken aan met Europarcs. Vele gesprekken en acties later lukte het de huurders om dichter bij EuroParcs te komen.

Het resulteerde een jaar later in het terugkopen van de camping door de recreanten. Zij spraken af met EuroParcs dat het nog wel tien huisjes mocht neerzetten op een plek waar nog geen huisjes stonden.

Landelijke politiek

Sinds de oprichting van de Vereniging Parkbelangen Leekstermeer zet Van Gennep zich ook in voor andere campings die eenzelfde proces ondergaan. Daar ziet ze allerlei praktijken van vakantieparkketens die van de gasten af proberen te komen. “Recreanten van wie gas, water en elektra wordt afgesloten door de nieuwe campingeigenaren. Of slagbomen die geplaatst worden, waardoor recreanten niet meer bij hun huisje kunnen.”

Ze wil met de vereniging ook de landelijke politiek aanspreken. Sandra Beckerman, een kamerlid uit Groningen, diende al een initiatiefnota ‘red de camping’ in, waarmee recreanten meer rechten krijgen om zich te beschermen tegen grootkapitaal.

Afbeelding ter illustratie