Aa en Hunze gaf campingeigenaren geen eerlijke kans voor aankoop perceel

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Camping De Berken mocht van gemeente Aa en Hunze een stuk natuurgrond in Gasselte kopen om daarmee de camping te vergroten. Daarmee handelde de gemeente echter in strijd met de wet. De gemeente stelde eisen voor de aankoop waar alleen De Berken aan kon voldoen. In een kort geding heeft de rechtbank in Assen bepaald dat er vooralsnog een openbare verkoop moet komen, meldt RTV Drenthe.

De gemeente stelde eisen waar alleen De Berken aan kan voldoen. Daarom vindt de rechtbank in Assen dat er geen sprake is geweest van een openbare verkoop.

Natura 2000-gebied

Toen de gemeente bekendmaakte dat het een perceel ging verkopen aan de camping, spande de Stichting Het Drentse Landschap (HDL) een zaak aan. Die vond het een slecht plan om de camping het stuk bos te laten veranderen in campingterrein.

Het Drents Landschap is eigenaar van Drouwenerzand, een Natura 2000-gebied naast het perceel dat de gemeente wilde verkopen. Daarmee zou de schakel tussen verschillende natuurgebieden verdwijnen en daar zag de natuurorganisatie niet veel goeds in.

Procedure

Tijdens de zaak kwam aan het licht dat de gemeente oneerlijke eisen stelde aan de verkoop. Met deze eisen was camping De Berken de enige partij die hieraan kon voldoen. Volgens de rechter was dit ook opzettelijk gedaan.

Zo was een van de eisen dat de nieuwe eigenaar ook nu al een aanliggend stuk grond in bezit moet hebben. Dat ging er niet in bij de rechter, want De Berken is namelijk de enige camping die daar grond heeft.

Zelf in beheer houden

Desondanks kan HDL de grond ook niet zomaar aankopen. De gemeente wil het stuk natuurgrond alleen verkopen als het campingterrein wordt. Anders houdt de gemeente het stuk grond liever zelf in beheer.

De rentmeester van HDL, Sander Udding, is in ieder geval blij dat het stuk grond nu nog natuur blijft. Van een overwinning wil hij echter niet spreken, omdat de toekomst van het stuk grond niet duidelijk is. “De rechter vindt ons namelijk geen partij om de grond te mogen kopen”, aldus Udding. Wat de verdere gevolgen zijn van het vonnis, is nog niet duidelijk.