Vakantieparken in Neder-Betuwe moeten weer recreatiebestemming worden

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Er komt een einde aan de illegale bewoning van de vakantiehuizen op de parken in Neder-Betuwe. Daar gaat de gemeente ‘rigoureus leegvegen’. Om erop toe te zien dat alle illegale, vaak Oost-Europese, bewoners de vakantieparken verlaten, worden extra controleurs ingezet, meldt de Gelderlander.

Het gaat met name om vakantiepark Rivierendal in Ochten. Daar wonen veel Oost-Europese arbeidsmigranten. De regio Neder-Betuwe telt in totaal vier vakantieparken. Twee daarvan kampen met veel of zelfs vrijwel alleen illegale bewoners. De gemeente wil deze parken weer een recreatiebestemming geven.

Het jaar rond

De gemeente ziet de meeste problemen op vakantiepark Rivierendal in het oosten van Ochten. Daar wordt praktisch het hele jaar het overgrote deel van de chalets bewoond door arbeidsmigranten.

En dat mag niet. Het park heeft officieel een recreatiebestemming. Ook is er slecht zicht op de situatie in het park. “Dan denken we aan te veel mensen die in één zo’n chalet slapen en schrijnende verblijfstoestanden”, aldus burgemeester Jan Kottelenberg. Ook sluit de gemeente criminele activiteiten op het park niet uit.

Miljoenenproject

Om de werkzaamheden uit te voeren heeft de gemeente voor de komende drie jaar 1,2 miljoen euro opzij gezet. De burgemeester wil over een paar weken starten met het project. Zo wordt er contact gelegd met uitzendbureaus, die vaak ook over de huisvesting van arbeidsmigranten gaan. “En met chaleteigenaren, want tussen de aankondiging ‘dit mag niet meer’ en feitelijk ingrijpen zit een termijn van maximaal een half jaar.”

Waar de arbeidsmigranten dan heen moeten, zullen ze zelf moeten uitzoeken. De gemeente benadrukt hier niet verantwoordelijk voor te zijn.