Vakantieparken hebben steeds meer vaste bewoners

Door Johanne Levinsky
5 min
Dat er in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om permanente bewoning op vakantieparken te gedogen, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Iets meer dan 59.000 mensen stonden op 1 januari 2024 ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark. Dat is 14 procent meer dan vijf jaar geleden. Vaak gaat het om eenpersoonshuishoudens van hogere leeftijd met een recente inschrijving in Nederland. Dit melden CBS en NOS. 

De meeste permanente bewoning van recreatieparken vindt plaats in Gelderland. Daar bewoonden per 1 januari 10.500 mensen permanent een vakantiehuis. In Noord-Brabant waren dat er 9.200 mensen. Van alle Nederlandse gemeenten woonden in Dronten de meeste mensen op een vakantiepark: 1.200 om precies te zijn.

Eenpersoonshuishoudens

Bijna 30 procent van de ingeschreven bewoners op een vakantiepark behoorde tot een eenpersoonshuishouden. Vijf jaar geleden was dit nog 24,8 procent. De totale Nederlandse bevolking bestaat voor bijna 19 procent uit eenpersoonshuishoudens. Er wonen ook maar relatief weinig kinderen op vakantieparken. Dit kan ermee te maken hebben dat de gemiddelde leeftijd van bewoners op recreatieparken iets hoger ligt: gemiddeld zijn ze 47,5 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van alle inwoners in Nederland 42,1 jaar is. 26 procent van de bewoners is ouder dan 65 jaar.

Problematische schulden

Problematische schulden komen relatief vaak voor onder bewoners van vakantieparken, met name in Brabant. Vorig jaar had 10 procent van alle geregistreerde vakantieparkbewoners een problematisch4 schuld, waarvan 5 procent een langdurige problematische schuld. Op parken in Noord-Brabant wonen de meeste mensen met problematische schulden: daar kampt 12 procent ermee.

Niet alle vakantieparken geschikt

Permanente bewoning op vakantieparken kan helpen de woningtekorten in ons land tegen te gaan, maar volgens programmamanager Rob van den Hazel van Vitale Vakantieparken in de Veluwe zijn veel parken niet geschikt voor permanente bewoning. Vaak gaat het om chaletjes of stacaravans met ontoereikende faciliteiten op het park. Daarnaast is het ook belangrijk om de parken recreatief te houden voor economisch voordeel. Toeristen op de Veluwe besteden bijvoorbeeld veel geld aan horeca en uitjes. “Veel ondernemers zijn daarvan afhankelijk. Als je woonwijken maakt van die vakantieparken dan verdwijnt dat allemaal.”