Onderzoeksbureau: ‘Vakantiepark Wico totaal ongeschikt voor recreatie’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Een heel positief oordeel is het niet. Een onderzoeksbureau onderzocht de mogelijkheid voor een recreatieve bestemming voor vakantiepark Wico in Schoonoord. Hun conclusie: het park is er absoluut ongeschikt voor. Vooral voorzieningen blijken te ontbreken, meldt RTV Drenthe.

Onderzoeksbureau Ruimte en Vrije Tijd keek naar aanleiding van de vitaliteitsscan wat de staat is van het vakantiepark aan de Slenerweg. Er staan 67 bungalows op het park en is voornamelijk een locatie voor permanente bewoners. Al lange tijd is het een hoofdpijndossier voor de gemeente Coevorden, die een einde wilde maken aan de permanente bewoning. Echter werd de handhaving hierop begin dit jaar opgeschort.

Niet te spreken

Om het park weer te laten bloeien wilde de gemeente kijken naar een recreatieve bestemming voor Wico. Daarom deed Ruimte en Vrije Tijd onderzoek. Zij waren echter niet positief over een transformatie naar een recreatieve bestemming. Het park wordt als niet-vitaal gezien door het onderzoeksbureau en er zou een slechte recreatieve beleving zijn.

Dat komt onder andere doordat een aantal voorzieningen ontbreken op het park. Zo is er geen centraal ontvangst of receptie en is het gebouw waar de horeca in zit vervallen en verlaten. Ook zijn de bungalows gedateerd, maar zien er wel goed verzorgd uit.

Veel tijd en moeite

Mocht de gemeente toch besluiten om er een recreatief vakantiepark van te maken, dan stellen de onderzoekers dat daar veel tijd en moeite in gaat zitten. En zelfs dan is er nog steeds een reële kans dat het project niet slaagt.

Daarnaast zijn er zorgen over de bewoners van het vakantiepark. Die staan vaak al ‘met één been onder de brug’ en vinden hier hun woonplaats. Technisch gezien kan de gemeente hier wel op handhaven, maar onderzoekers zijn niet zeker wat dit voor gevolgen met zich meebrengt.

Dubbele bestemming

De grondeigenaar, Janneke Lampe, stelt dat er mogelijk kan worden gekeken naar zowel een woonbestemming als een recreatiebestemming. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat de bewoners van het park deze het liefste zo houden als het nu is. Wat er precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. De gemeente gaat zich hierover buigen.