Hotel Albergen nu toch echt officieel geopend als asielzoekerscentrum

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
3 min
De afgelopen twee jaar is er veel gedoe geweest rondom de komst van een asielzoekerscentrum in ’t Elshuys – een voormalig hotel. Veel omwonenden voerden er actie tegen en hebben voor het hotel geprotesteerd. Twee jaar geleden stond het pand zelfs even in de fik en is het pand mogelijk beschoten met een luchtbuks. Maar nu is het toch echt zover: het asielzoekerscentrum met plek voor maximaal 150 personen is officieel geopend. De eerste vijftig mensen zullen daar deze week een plekje krijgen. Dit meldt NOS.

Het voormalig hotel had plek voor tachtig gasten, die destijds al deels werden gebruikt door gevluchte Oekraïners en statushouders. Voormalig staatssecretaris Van der Burg wilde er met aanpassingen en het plaatsen van cabines op het terrein plek voor driehonderd asielzoekers maken. De opvang zou in 2022 binnen een maand klaar zijn, maar vanwege grootschalige protesten liet de opening flink op zich wachten. Ook de vele aanpassingen zorgden voor gezeur tussen het COA en de gemeente Tubbergen. Omdat vergunningen niet op orde waren, moest de verbouwing meerdere malen gestaakt worden. Het COA kreeg ook nog een boete van 15.000 euro van de gemeente omdat er geen sloopmelding zou zijn gemaakt van een schuurtje.

Bewoners vechten nog steeds tegen komst azc

Nog steeds zijn niet alle vergunningen klaar. Zo is er nog geen vergunning afgegeven voor de nieuwe afzuiginstallatie. De keuken kan nog niet in gebruik genomen worden. Desondanks gaat het asielzoekerscentrum vandaag open en komen de eerste mensen deze week al. Bewoners vechten nog steeds tegen de komst en vooral tegen de vergunningen die zijn verstrekt. Bij de Tweede Kamer proberen ze te voorkomen dat het azc tien jaar lang mensen mag opvangen.