Gemeente Dronten en politie samen tegen ondermijning op vakantieparken en campings

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
4 min
In de eerste week van september hebben de gemeente Dronten en de politie gezamenlijk campings, vakantieparken en havens bezocht om ondermijnende activiteiten tegen te gaan. Tijdens deze bezoeken werden eigenaren en havenmeesters op een laagdrempelige manier ingelicht over de risico’s en signalen van ondermijning, een groeiend probleem in dergelijke recreatiegebieden. Dit maakt de gemeente Dronten bekend.

Vakantieparken, campings en havens bieden criminelen aantrekkelijke mogelijkheden door het beperkte toezicht en de anonimiteit die er heerst. Criminelen kunnen zich hier langere tijd verschuilen of caravans en bungalows gebruiken voor de opslag van verboden goederen. Havens vormen daarnaast een risico voor het smokkelen van goederen en drugs, en zelfs mensenhandel. De landelijke cijfers laten een stijging zien van deze activiteiten op recreatielocaties, en gezien het aantal campings en havens in Dronten, besloot het Ondermijningsteam in actie te komen.

Bewustwording en samenwerking

Het doel van de actie was om eigenaren en havenmeesters bewust te maken van de signalen van ondermijning. Drie teams van BOA's, toezichthouders en de politie bezochten vrijwel alle relevante locaties in de gemeente. Tijdens deze bezoeken werden ervaringen gedeeld en tips gegeven om ondermijnende activiteiten beter te kunnen signaleren. Burgemeester Jean Paul Gebben benadrukte het belang van de samenwerking: "Eigenaren en bezoekers zijn onze ogen en oren. Het is cruciaal dat verdachte zaken altijd worden gemeld bij de politie of gemeente."

Wat is ondermijning?

Ondermijning verwijst naar situaties waarbij legale voorzieningen in de bovenwereld worden gebruikt om illegale activiteiten uit de onderwereld te faciliteren. Gemeente, politie, Openbaar Ministerie en de fiscus werken intensief samen om ondermijning aan te pakken. Dit gebeurt door strafrechtelijke en bestuurlijke maatregelen, preventie en toezicht.

Met deze gezamenlijke aanpak hopen de betrokken partijen criminaliteit op recreatiegebieden effectief te bestrijden.